Start » Utrustning – Tips, guider och inspiration » Fishfinder 2024 – Hitta fisk med GPS och ekolod i din telefon

Fishfinder 2024 – Hitta fisk med GPS och ekolod i din telefon

En fishfinder Àr ett hjÀlpmedel för att hitta fisk en dag pÄ sjön med hjÀlp av ekolod och GPS. Fishfindern gör det enklare att planera fisketuren och ökar chansen till en lyckad utflykt med bÄten. Numera finns fishfinders Àven som tillÀgg till telefon (smartphone, Android eller iPhone).

De flesta modeller som Àr bÀst-i-test Àr utrustade med en högkÀnslig GPS som gör det enkelt att se bÄtens hastighet och dÀrmed kunna planera rutten pÄ bÀsta sÀtt.

Waypointmarkeringar mĂ€rker ut var fisken finns och gör det enkelt att hitta tillbaka dĂ€r fisken stĂ„r. Även om stimmet skulle flytta pĂ„ sig fĂ„r du en bra uppfattning om var du ska stĂ€lla bĂ„ten i förhĂ„llande till vĂ„gor och vind.

Med waypoints kan Àven markera hamnar och bÄtramper för att pÄ ett smidigt sÀtt planera lÀngre utflykter och navigera dig dit du vill.

Med hjÀlp av Quickdraw Contours, vilket Àr en funktion som de flesta modeller av fishfinder frÄn Garmin har, kan du rita och lagra kartor som du har nytta av pÄ kommande fisketurer. Kartorna kan tÀcka uppemot 80 000 hektar med konturer pÄ 30 centimeter.

Garmin Striker Cast GPS [Gör din telefon till en Fishfinder]

Garmin har tagit fram en ”puck” som fungerar som bĂ€rbart ekolod, vilken kopplas till mobiltelefonen och gör att du kan se fishfinder-datan i mobilen. Det hĂ€r Ă€r ett smidigt alternativ för dig som inte vill ha en GPS-enhet pĂ„ bĂ„ten).

LÀs mer om Garmin Striker Cast som du kopplar till mobilen hÀr hos Outdoorexperten.

Garmin Striker Cast Àr ett kastbart ekolod med en lÀtt och robust konstruktion. Den Àr lÀtt att kasta ut och veva in med en fiskelina som har en dragkraft pÄ nio kilo.

Batteriet Àr laddningsbart via en vanlig USB-port och smart utvecklat pÄ sÄ sÀtt att enheten inte drar batteri förrÀn det kommer i kontakt med vattnet. Det hÀr gör att batteritiden enligt Garmin blir uppemot 10 timmar mellan laddningarna.

Det hÀr mobila ekolodet streamar trÄdlöst upp till 60 meter. Det fungerar i bÄde söt- och saltvatten och faktiskt Àven för isfiske.

Realtidsbilder pÄ var fisken stÄr

Garmin Striker Cast visar fisk och sjöns strukturer med skarpa detaljer och kan Àven anvÀndas för att kontrollera vattentemperaturen. Det finns flera lÀgen; frÄn traditionella 2D-kartor till realtidsbilder för isfiske.

Ekolodet kopplas som sagt till mobilen och hjĂ€lper dig att skapa egna Quickdraw-fiskekartor med 30 centimeters konturer. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt kan du markera och dela med dig av dina fiskeplatser pĂ„ ett enkelt sĂ€tt till andra – eller bara behĂ„lla dem för dig sjĂ€lv sĂ„ att du kommer ihĂ„g dina favoriter!

GPS:en kostar lite drygt 2 000 kronor hĂ€r hos Outdoorexperten och duger för de flesta nöjesfiskare. Vill du ha en mer ”rejĂ€l” anordning ska du kika pĂ„ de fasta fishfinders som man sĂ€tter fast pĂ„ bĂ„ten.

Garmin Striker Vivid 5Cv, W/O Xdcr [PopulÀr modell]

En enkel och traditionell fishfinder som vunnit stor popularitet pÄ marknaden Àr Garmin Striker Vivid 5Cv W/O Xdcr

Tack vare att ekolodet visar inte mindre Àn sju skarpa fÀrger sÄ kan du se fisk och strukturer i sjön med maximal kontrast och skÀrpa pÄ skÀrmen.

Priset pÄ strax under 3 000 kronor hos Outdoorexperten gör den till en av marknadens billigaste och mest prisvÀrda modeller.

Enkel fishfinder för alla

Striker Vivid 5CV har stöd för bĂ„de traditionellt Garmin CHIRP-ekolod och CHIRP ClearVĂŒ-ekolod. Vill du ha en kompatibel givare sĂ€ljs den separat.

NÀr du köper en Garmin Striker fÄr du med fÀsten för lutning och vridning, samt material och kabel för montering pÄ bÄde akterspegel och trollingmotor.

Garmin Striker Vivid 5Cv
LÀs mer om Garmin Striker Vivid 5Cv hÀr hos Outdoorexperten.

Fakta Garmin Striker Vivid 5Cv

 • MĂ„tt: 18,8 x 11,6 x 5,4 cm (7,4 x 4,5 x 2,1 tum)
 • SkĂ€rmupplösning, B X H: 800 x 480 bildpunkter
 • SkĂ€rmtyp: WVGA-fĂ€rgskĂ€rm
 • Vikt: 0,5 kg (1 lb)
 • Vattenklassning: IPX7
 • Överföringseffekt: 500 W (RMS)

Rekommenderade ekolod och specifikationer

 • Funktion för ekolod med tvĂ„ frekvenser: Ja
 • Funktion för ekolod med tvĂ„ strĂ„lar: Ja
 • Frekvenser som kan anvĂ€ndas: Traditionellt: 50/77/200 kHz CHIRP (mellan och high wide CHIRP) ClearVĂŒ: 260/455/800 kHz
 • BottenlĂ„s (visar retur frĂ„n botten och uppĂ„t): Ja
 • Logg och diagram över vattentemperatur: Ja

Rekommenderade Fishfinder

 • Zoomning pĂ„ delad skĂ€rm: Ja
 • UltrascrollÂź (visar fiskobjekt vid högre bĂ„thastigheter): Ja
 • Fisksymbol-ID (hjĂ€lper till att identifiera fiskobjekt): Ja
 • Autogain-teknik (minimerar störningar, maximerar objekt): Ja
 • Justerbar djuplinje (mĂ€ter djup för föremĂ„l under vatten): Ja
 • Realtid (realtidsvisning av fisk som passerar givarstrĂ„len): Ja
 • Vattentemperaturgivare inkluderad: Ja

LÀstips frÄn Stavguiden:

Vanliga frÄgor om fishfinder

Vad Àr en fishfinder?

En fishfinder Àr en manick som hjÀlper dig att se var fisken finns i sjön. Den vanligaste versionen ser ut som en lite vÀgvisare man har i bilar och har storlek som en actionkamera man sÀtter pÄ en hjÀlm. Fishfindern Àr en enkel GPS med ekolod som pÄ en skÀrm markerar var fisken finns nÀr man scannar av sjön frÄn bÄten.

Hur mycket kostar en fishfinder?

Priset pÄ fishfinder varierar frÄn omkring 2 000 kronor och uppÄt. De riktiga vÀrstingarna kan kosta nÀrmare tiotusen, men för tre-fyra-fem tusen kronor fÄr man en bra variant som hÄller lÀnge och som dessutom fungerar till isfiske.

Kan man ha en fishfinder som app i mobilen?

Numera Ă€r det vanligt att man köper en fishfinder i form av en ”GPS-puck” och kopplar den till telefonen. SĂ€tt fast det lilla ekolodet i en fiskelina, slĂ€ng den i vattnet och pucken samlar in all data du behöver och skickar den direkt till mobilen. Din telefon blir skĂ€rmen och pucken Ă€r sjĂ€lva fishfindern.