Start » Utrustning – Tips, guider och inspiration » Fishfinder – Välj rätt och hitta fisk med GPS och ekolod i din telefon
Fishfinder fiska fiskebåt

Fishfinder – Välj rätt och hitta fisk med GPS och ekolod i din telefon

En fishfinder är ett hjälpmedel för att hitta fisk en dag på sjön med hjälp av ekolod och GPS. Fishfindern gör det enklare att planera fisketuren och ökar chansen till en lyckad utflykt med båten. Numera finns fishfinders även som tillägg till telefon (smartphone, Android eller iPhone).

De flesta modeller som är bäst-i-test är utrustade med en högkänslig GPS som gör det enkelt att se båtens hastighet och därmed kunna planera rutten på bästa sätt.

Waypointmarkeringar märker ut var fisken finns och gör det enkelt att hitta tillbaka där fisken står. Även om stimmet skulle flytta på sig får du en bra uppfattning om var du ska ställa båten i förhållande till vågor och vind.

Med waypoints kan även markera hamnar och båtramper för att på ett smidigt sätt planera längre utflykter och navigera dig dit du vill.

Med hjälp av Quickdraw Contours, vilket är en funktion som de flesta modeller av fishfinder från Garmin har, kan du rita och lagra kartor som du har nytta av på kommande fisketurer. Kartorna kan täcka uppemot 80 000 hektar med konturer på 30 centimeter.

Garmin Striker Cast GPS [Gör din telefon till en Fishfinder]

Garmin har tagit fram en ”puck” som fungerar som bärbart ekolod, vilken kopplas till mobiltelefonen och gör att du kan se fishfinder-datan i mobilen. Det här är ett smidigt alternativ för dig som inte vill ha en GPS-enhet på båten).

Garmin Striker Cast är ett kastbart ekolod med en lätt och robust konstruktion. Den är lätt att kasta ut och veva in med en fiskelina som har en dragkraft på nio kilo.

Batteriet är laddningsbart via en vanlig USB-port och smart utvecklat på så sätt att enheten inte drar batteri förrän det kommer i kontakt med vattnet. Det här gör att batteritiden enligt Garmin blir uppemot 10 timmar mellan laddningarna.

Det här mobila ekolodet streamar trådlöst upp till 60 meter. Det fungerar i både söt- och saltvatten och faktiskt även för isfiske.

Realtidsbilder på var fisken står

Garmin Striker Cast visar fisk och sjöns strukturer med skarpa detaljer och kan även användas för att kontrollera vattentemperaturen. Det finns flera lägen; från traditionella 2D-kartor till realtidsbilder för isfiske.

Ekolodet kopplas som sagt till mobilen och hjälper dig att skapa egna Quickdraw-fiskekartor med 30 centimeters konturer. På så sätt kan du markera och dela med dig av dina fiskeplatser på ett enkelt sätt till andra – eller bara behålla dem för dig själv så att du kommer ihåg dina favoriter!

GPS:en kostar lite drygt 2 000 kronor här hos Outdoorexperten och duger för de flesta nöjesfiskare. Vill du ha en mer ”rejäl” anordning ska du kika på de fasta fishfinders som man sätter fast på båten.

Garmin Striker Vivid 5Cv, W/O Xdcr [Populär modell]

En enkel och traditionell fishfinder som vunnit stor popularitet på marknaden är Garmin Striker Vivid 5Cv W/O Xdcr

Tack vare att ekolodet visar inte mindre än sju skarpa färger så kan du se fisk och strukturer i sjön med maximal kontrast och skärpa på skärmen.

Priset på strax under 3 000 kronor hos Outdoorexperten gör den till en av marknadens billigaste och mest prisvärda modeller.

Enkel fishfinder för alla

Striker Vivid 5CV har stöd för både traditionellt Garmin CHIRP-ekolod och CHIRP ClearVü-ekolod. Vill du ha en kompatibel givare säljs den separat.

När du köper en Garmin Striker får du med fästen för lutning och vridning, samt material och kabel för montering på både akterspegel och trollingmotor.

Fakta Garmin Striker Vivid 5Cv

 • Mått: 18,8 x 11,6 x 5,4 cm (7,4 x 4,5 x 2,1 tum)
 • Skärmupplösning, B X H: 800 x 480 bildpunkter
 • Skärmtyp: WVGA-färgskärm
 • Vikt: 0,5 kg (1 lb)
 • Vattenklassning: IPX7
 • Överföringseffekt: 500 W (RMS)

Rekommenderade ekolod och specifikationer

 • Funktion för ekolod med två frekvenser: Ja
 • Funktion för ekolod med två strålar: Ja
 • Frekvenser som kan användas: Traditionellt: 50/77/200 kHz CHIRP (mellan och high wide CHIRP) ClearVü: 260/455/800 kHz
 • Bottenlås (visar retur från botten och uppåt): Ja
 • Logg och diagram över vattentemperatur: Ja

Rekommenderade Fishfinder

 • Zoomning på delad skärm: Ja
 • Ultrascroll® (visar fiskobjekt vid högre båthastigheter): Ja
 • Fisksymbol-ID (hjälper till att identifiera fiskobjekt): Ja
 • Autogain-teknik (minimerar störningar, maximerar objekt): Ja
 • Justerbar djuplinje (mäter djup för föremål under vatten): Ja
 • Realtid (realtidsvisning av fisk som passerar givarstrålen): Ja
 • Vattentemperaturgivare inkluderad: Ja

Lästips från Stavguiden:

Tips på bra fishfinder, GPS och ekolod för fiske

Vanliga frågor om fishfinder

Vad är en fishfinder?

En fishfinder är en manick som hjälper dig att se var fisken finns i sjön. Den vanligaste versionen ser ut som en lite vägvisare man har i bilar och har storlek som en actionkamera man sätter på en hjälm. Fishfindern är en enkel GPS med ekolod som på en skärm markerar var fisken finns när man scannar av sjön från båten.

Hur mycket kostar en fishfinder?

Priset på fishfinder varierar från omkring 2 000 kronor och uppåt. De riktiga värstingarna kan kosta närmare tiotusen, men för tre-fyra-fem tusen kronor får man en bra variant som håller länge och som dessutom fungerar till isfiske.

Kan man ha en fishfinder som app i mobilen?

Numera är det vanligt att man köper en fishfinder i form av en ”GPS-puck” och kopplar den till telefonen. Sätt fast det lilla ekolodet i en fiskelina, släng den i vattnet och pucken samlar in all data du behöver och skickar den direkt till mobilen. Din telefon blir skärmen och pucken är själva fishfindern.