Start » Utrustning – Tips, guider och inspiration » Längdskidor 2024 – Guide till bästa skidor för längdskidåkning!

Längdskidor 2024 – Guide till bästa skidor för längdskidåkning!

I den här guiden går vi igenom vad du ska tänka på för att välja rätt längdskidor. Oavsett om du letar skidor till vuxen eller skidpaket till barn eller junior ska vi svara på de vanligaste frågorna.

Det finns få sporter som kan jämföra sig med längdskidåkning när det kommer till olika material och prylar. Kanske är det också det som gör det så roligt?

Vi har tidigare skrivit om att välja rätt längdstavar, men här blir det som sagt fullt fokus på det du har under fötterna.

Vill du nätshoppa på en gång kan du gå direkt till kategorin Längdskidåkning hos Outdoorexperten här för att se de senaste produkterna eller besök Skistart.com med Nordens största utbud på nätet inom skidsport.

Upp till 62% rabatt
Outdoorexperten logga
Lagerrensning – passa på!
Upp till mer än 60% rabatt på kläder, skor och utrustning. Ta tillfället och beställ...Show More
Upp till mer än 60% rabatt på kläder, skor och utrustning. Ta tillfället och beställ från den ledande outdoorbutiken på nätet. Show Less
Upp till 50% rabatt!
skistart
Skistart OUTLET
Besök utförsäljningen hos Skistart där du kan få upp till 50% rabatt på välkända...Show More
Besök utförsäljningen hos Skistart där du kan få upp till 50% rabatt på välkända varor. Besök Nordens största nätbutik för skidsport här för se senaste kampanj. Show Less

Hur långa ska längdskidor vara?

Den optimala längden på ett par längdskidor varierar från person till person. Några av faktorerna som spelar in är kroppslängd, kroppsvikt och åkförmåga.

Stavguiden rekommenderar att du räknar ut rätt längd på längdskidor genom formeln [Din kroppslängd] plus 20-25 centimeter för klassiskt, eller plus 10-15 centimeter för skate.

Rekommenderad längd på längdskidor

Din längdSkidlängd (klassiskt)Skidlängd (skate)
150 cm170 cm160 cm
160 cm180-185 cm170 cm
170 cm190-195 cm180 cm
180 cm200-205 cm190-195 cm
190 cm205-210 cm195 cm
Tabell för rätt längd på längdskidor.

Notera att du kan behöva gå upp eller ned i skidlängd beroende på hur mycket du väger. Lättare åkare bör välja något kortare skidor och tyngre åkare åkare bör välja något längre skidor.

Längd på längdskidor till barn

  • Barn upp till 4 år bör ha längdskidor som är ungefär lika långa som barnets längd.
  • Barn mellan 5-9 år bör ha längdskidor som är 5-15 cm längre än barnets längd.

Här kan du gå direkt till det stora utbudet av längdskidpaket för barn hos Skistart »

Upp till 50% rabatt!
skistart
Skistart OUTLET
Besök utförsäljningen hos Skistart där du kan få upp till 50% rabatt på välkända...Show More
Besök utförsäljningen hos Skistart där du kan få upp till 50% rabatt på välkända varor. Besök Nordens största nätbutik för skidsport här för se senaste kampanj. Show Less

Vallningsfria längdskidor

För några år sedan kom en revolution inom längdskidåkningen. Tillverkarna insåg att många motionärer inte orkade sätta sig in i vallningens vidunderliga värld (och en hel del som försökte misslyckades, varpå åkningen blev oförtjänt jobbig).

De vallningsfria skidorna såg dagens ljus och blev snabbt en succé.

Utvecklingen gick till och med så snabbt att även proffsen numera kan välja att köra med tävlingsskidor som är vallningsfria, även om namnet faktiskt är för bra för att vara sant.

Vallningsfria skidor behöver glidvalla

En viktig sak att känna till med vallningsfria längdskidor är att de tyvärr inte är helt vallningsfria. Egentligen vore det bättre att benämna dem skin-skidor, vilket också är en annan beteckning. Du behöver inte applicera varken klister- eller fästvalla på ett par vallningsfria skidor, men däremot glidvalla (om du vill).

Namnluringen till trots får de vallningsfria längdskidorna ändå anses vara en vidunderlig uppfinning.

En annan snillrik uppfinning i skidvärlden är skinskidor, vilka du kan läsa mer om lite längre ner i den här guiden.

Lästips: Missa inte våra guider som hjälper dig hitta rätt löparstavar, rullskidhandskar och längdstavar.

Bra att veta om längdskidor

Så hjälper spannet dig

När du står på ett par skidor är den del av skidan som inte har kontakt med underlaget det som kallas för ”spann”. I spannet ska fästvallan appliceras.

Syftet med spannet är att fästvallan ska tryckas ned när du skjuter ifrån med benen, vilket du gör i en uppförsbacke om du diagonalåker, men det ska inte vara i underlaget när du står med jämn vikt och glider.

När du köper längdskidor online uppger du din vikt och åkkapacitet, så väljer personalen ut rätt styvhet och spann anpassat för dig. Om du ska köpa längdskidor online finns det formulär att fylla i för att beräkna längd och spann.

Hur fungerar skinskidor?

En typ av längdskidor som blivit väldigt populära på senare år är skinskidor. Det är en skida som allt fler väljer, både nybörjare på skidor och de som ska åka Vasaloppet.

Skinskidor klassas som vallningsfria skidor på så sätt att där man annars lägger fästvallan så finns det ett infräst belägg som kallan skin (från början stighud).

Materialet blir som ett ”skinn” ovanpå skidplasten som gör att skinskidor greppar bra utan fästvalla.

Exempel på hur skinskidor ser ut.

Den stora fördelen med skinskidor är att de är väldigt enkla att använda. Du behöver inte ha på någon fästvalla utan det räcker med glidvalla på skidans glidpartier.

Tänk på att:

  • Skinskidor går generellt sett tyngre än ”vallningsskidor” när det är nysnö
  • Skinskidor går ofta bättre när det är kallare väder och spåren är fasta
  • Gör rent skin-ytan ofta för att det inte ska fastna smuts på den

Precis som med ”vanliga” längdskidor är det viktigt att ha spannet rätt, annars bromsar skinskidor i utförsbackarna precis som om du skulle sätta fästvallan fel.

Ett tips är därför att köpa skinskidor som har flyttbar bindning.

  • Vill du ha bättre glid = flytta bak bindningen
  • Vill du ha bättre fäste = flytta fram bindningen

Vissa modeller från Atomic har ”skinn” som går att byta ut. Botanisera i produktutbudet hos till exempel Outdoorexperten (till Atomic-produkterna) eller Skistart.com för att läsa mer om utbytbara skinskidor.

Sammanfattning längdskidor: Vanliga frågor och svar

🎿 Vad ska jag tänka på när jag väljer längdskidor?

Det viktigaste är längden och spannet på skidorna, men även vikt och material är bra att fundera över innan du gör ditt köp. Du kan även anpassa pjäxor, längdstavar och en massa annat för att förbättra din skidåkning.

❄️ Hur skiljer sig skidor för skate och klassiskt?

Längdskidor för skate är i regel kortare än de som används för klassisk skidåkning. Tvärtemot hur det är med stavarna alltså (skejtstavar är längre). Bindningar och pjäxor kan skilja sig åt, även om komboutrustning blir allt vanligare.

📏 Hur långa ska skidor för längdskidåkning vara?

Stavguiden rekommenderar att du räknar ut rätt längd på längdskidor genom formeln [Din kroppslängd] plus 20-25 centimeter för klassiskt eller plus 10-15 centimeter för skate. Läs mer i vår artikel om längdskidor.

🧒 Hur långa ska längdstavar vara till barn?

Barn upp till 4 år bör ha längdskidor som är ungefär lika långa som barnets längd. I åldern 5-9 år är det bra om skidorna är omkring 5-15 centimeter längre än barnets längd. En bra idé är att välja ett färdigt skidpaket för barn (med skidor, stavar och pjäxor).

Här kan du jämföra och köpa bra längdskidor och skidpaket

Vi som skriver Stavguiden har själva använt Outdoorexperten och Skistart när vi köpt utrustning för friluftsliv.

Gå direkt till Längdskidåkning hos Outdoorexperten här »

Gå direkt till Skistart med Nordens största utbud på nätet här »

Outdoorexperten logga
Mängder av friluftsprodukter!
Outdoorexperten har det mesta för en aktiv fritid. Här hittar du allt från utrustning...Show More
Outdoorexperten har det mesta för en aktiv fritid. Här hittar du allt från utrustning och prylar till kläder och skor. Show Less

Upp till 50% rabatt!
skistart
Skistart OUTLET
Besök utförsäljningen hos Skistart där du kan få upp till 50% rabatt på välkända...Show More
Besök utförsäljningen hos Skistart där du kan få upp till 50% rabatt på välkända varor. Besök Nordens största nätbutik för skidsport här för se senaste kampanj. Show Less
REA-varor!
Sporttema logga
Stor REA hos Sporttema!
Just nu har Sporttema sänkt priserna på mängder av träningsmaskiner, utrustning och...Show More
Just nu har Sporttema sänkt priserna på mängder av träningsmaskiner, utrustning och produkter som passar perfekt till hemmagymmet. Show Less