Start » Utrustning – Tips, guider och inspiration » Skridskostavar 2024 – Allt för att välja bra stavar för långfärdsskridskor!

Skridskostavar 2024 – Allt för att välja bra stavar för långfärdsskridskor!

Att köpa rätt skridskostavar kan vara svårt. Det finns mängder av stavar till långfärdsskridskor att välja mellan och skillnaderna kan upplevas som små, men är ofta avgörande för hur stavarna passar.

Det viktigaste är att stavarna har rätt längd och att de är prisvärda, så du får mycket åkning för pengarna.

Långfärdsskridskor kan verkligen bli en materialsport.

Därför vill vi på Stavguiden redan nu poängtera att du inte behöver avancerad utrustning för att få en härlig skridskotur. Tumma dock aldrig på säkerheten!

Genväg: Gå direkt till Långfärdsskridskoåkning hos Outdoorexperten här » eller besök Skistart och se deras skridskoavdelning här »

Upp till 62% rabatt
Outdoorexperten logga
Lagerrensning – passa på!
Upp till mer än 60% rabatt på kläder, skor och utrustning. Ta tillfället och beställ...Show More
Upp till mer än 60% rabatt på kläder, skor och utrustning. Ta tillfället och beställ från den ledande outdoorbutiken på nätet. Show Less

Utrustning för att åka långfärdskridskor

Det finns förstås en djungel av material och tillbehör att välja mellan när det kommer till långfärdsskridskor. Förutom skridskor och pjäxor använder många skridskostavar eller en ispik på sina turer.

Det finns även speciella ryggsäckar för långfärdsskridskor och flera olika säkerhetstillbehör för att göra turen trygg.

I den här artikeln fokuserar vi på stavar och pikar. Vill du ha fler utrustningstips hittar du här en enkel lista på bra utrustning för långfärdsskridskor.

Upp till 50% rabatt!
skistart
Skistart OUTLET
Besök utförsäljningen hos Skistart där du kan få upp till 50% rabatt på välkända...Show More
Besök utförsäljningen hos Skistart där du kan få upp till 50% rabatt på välkända varor. Besök Nordens största nätbutik för skidsport här för se senaste kampanj. Show Less

Vad ska jag tänka på när jag väljer skridskostavar?

Tidigare har det varit vanligt att de som åker långfärdsskridskor använder en (1) stav (ispik), men i takt med att stavarna utvecklats har det blivit vanligare att man använder ett par (2 st).

Den som har två stavar men bara vill använda en (1) kan ofta sätta ihop stavarna till en ”dubbelstav” som är lätt att ta med på turen.

Framförallt i motvind kan ett par skridskostavar vara  bra att ha.

Längd på skridskostavar

En tumregel när det gäller längd på skridskostavar är att de ska gå ungefär till armhålan när du står med skridskor på.

För korta stavar gör att du som åkare får mindre kraft och för långa stavar kan göra att du felbelastar överkroppen.

Rekommenderad längd på skridskostavar

Din längdStavlängd
150 cm135 cm
160 cm145 cm
170 cm150-155 cm
180 cm160-165 cm
190 cm170 cm
Längden på skridskostavar bör vara ca 15-20 cm kortare än din egen längd.

En ispik bör vara så lång att du har ungefär 90 grader i armbågsleden när du håller piken framför dig (med skridskor på).

Stavarnas material och vikt

När det gäller material på skridskostavar är det aluminium eller kolfiber som gäller. Som med allt annat finns det både för- och nackdelar med de olika materialen.

  • Aluminiumstavar är något mer tåliga och klarar ofta ”sidoslag” bättre.
  • Kolfiberstavar är i regel lättare och mer vridstyva.

Något som kan vara bra att tänka på när det gäller just stavar för långfärdsskridskor är att det faktiskt är bra om staven har en viss tyngd om du ska använda den som ispik.

Samtidigt vill du ha en lätt stav för att dubbelstaka och om du trillar i vattnet ska stavarna gärna flyta.

Styva och lätta stavar gör att kraftöverföringen från kroppen och ned i isen optimeras, vilket gör att varje stavtag blir kraftigare.

Pris på skridskostavar

Precis som när det gäller stavar till längdskidor finns det skridskostavar i alla prisklasser.

Nätbutiker som Outdoorexperten och Outnorth gör det lätt att jämföra. Här i webbutiken » kan du se deras kombinerade utbud.

Långfärdsskridskor hos Outdoorexperten.
Genväg: Långfärdsskridskor (med tillbehör) hos Outdoorexperten »

Något som kan vara bra att tänka på är att köpa stavar eller ispikar med flera handtag. Med flera handtag kan du använda staven som både ispik och skridskostav, det vill säga för att känna på isen och för att dubbelstaka dig fram i motvinden.

Utbud av långfärdsskridskor och tillbehör hos Outnorth.
Onlinebutikerna har stora sortiment av prisvärd utrustning.

Skridskostav och ispik är också en del av din säkerhetsutrustning

En bra stav för långfärdsskridskor är ett viktigt tillbehör för att du ska vara säker på isen. Ofta är det ett krav att ha med sig ispik eller stav om du ska åka i grupp, till exempel med en förening.

Även om föreningen inte har ett formellt krav på ispik eller stav är det bra om så många som möjligt har en med sig. Om gruppen skulle splittras till mindre grupper är det viktigt att någon i varje klunga har en ispik eller ett par skridskostavar.

Förutom att använda stavarna för att hålla balansen är de bra för att kontrollera isens bärkraft. Tack vare sin tyng och koncentrerade vikt behöver man inte vara stark för att testa isens tjocklek med ett snärtigt hugg.

Sammanfattning skridskostavar: Frågor och svar

❓ Vad ska jag tänka på när jag väljer skridskostavar?

Det viktigaste är att stavarna har rätt längd och att de är prisvärda (spana in den här REA:n online på friluftsprodukter »), så att du får mycket åkning för pengarna. Lätta stavar ger bra kraft i stakningen, medan en tyngre stav kan vara bra för att kontrollera isens tjocklek med.

📏 Hur långa ska stavar till långfärdsskridskor vara?

En tumregel när det gäller längd på skridskostavar är att de ska gå ungefär till armhålan när du står med skridskor på. En ispik bör vara så lång att du har ungefär 90 grader i armbågsleden när du håller piken framför dig (med skridskor på). Se längdtabell här »

❄️ Måste man ha en stav eller ispik när man åker skridskor?

Ofta är det ett krav att ha med sig ispik eller stav om du ska åka i grupp, till exempel med en förening. Förutom att använda stavarna för att hålla balansen är de med andra ord bra för att kontrollera isens bärkraft.

Här kan du gå direkt till REA online på friluftsprodukter »

Här kan du jämföra och köpa bra skridskostavar

Vi som skriver Stavguiden har själva använt Outdoorexperten och deras e-handel. Även Skistart säljer olika typer av stavar och utrustning för långfärdsskridskor.

Tips: Här kan du gå direkt till REA online på friluftsprodukter »

Gå direkt till Längdskridskoåkning hos Outdoorexperten här »

Outdoorexperten logga
Mängder av friluftsprodukter!
Outdoorexperten har det mesta för en aktiv fritid. Här hittar du allt från utrustning...Show More
Outdoorexperten har det mesta för en aktiv fritid. Här hittar du allt från utrustning och prylar till kläder och skor. Show Less
REA-varor!
Sporttema logga
Stor REA hos Sporttema!
Just nu har Sporttema sänkt priserna på mängder av träningsmaskiner, utrustning och...Show More
Just nu har Sporttema sänkt priserna på mängder av träningsmaskiner, utrustning och produkter som passar perfekt till hemmagymmet. Show Less