Start » Utrustning – Tips, guider och inspiration » Vandringsstavar 2023 – Guide till bästa stavar för vandring!

Vandringsstavar 2023 – Guide till bästa stavar för vandring!

Vandringsstavar är bra både som avlastande stöd på en vandring och som träningsredskap. Det finns mängder av trekkingstavar att välja mellan och skillnaderna är oftast små, men skillnaderna kan också vara avgörande för hur stavarna passar. Det är viktigt att stavarna har rätt längd och att de är prisvärda, så du får mycket vandring för pengarna.

Att vandra på vandringsleder i Sverige har blivit allt mer populärt och att gå på tur eller fjällmiljö ställer andra krav på utrustningen, jämfört med att till exempel träna stavgång eller springa med stavar.

Särskilt under ”coronatider” är utomhusaktiviteter så som vandring extra populärt. Eller varför inte helt enkelt bara gå stavgång i vårsolen?

Läs vår guide till de bästa vandringsstavarna här nedan eller gå direkt till Vandring hos Outdoorexperten här för att se deras utbud »

Upp till 62% rabatt
Outdoorexperten logga
Lagerrensning – passa på!
Upp till mer än 60% rabatt på kläder, skor och utrustning. Ta tillfället och beställ...Show More
Upp till mer än 60% rabatt på kläder, skor och utrustning. Ta tillfället och beställ från den ledande outdoorbutiken på nätet. Show Less
Inspirationsfilm från STF.

Vad ska jag tänka på när jag väljer vandringsstavar?

 • Längden på stavarna
 • Vikt och utformning (till exempel om stavarna ska vara hopfällbara)
 • Material i staven och handtagets utformning

Andra saker att tänka på när du väljer vandringsstavar är sådant som pris, kvalitet och varumärke.

Längd på vandringsstavar

Hur långa ska vandringsstavar vara?

Stavguiden rekommenderar att du räknar ut rätt längd för vandringsstavar och gåstavar genom formeln [Din kroppslängd] x 0,67 = [Stavarnas längd]. Längden på stavarna bör med andra ord vara ungefär två tredjedelar av din egen längd.

Rätt längd på vandringsstavar

Din längdUträknad stavlängdStavlängd (rek.)

150 cm

100,5 cm

100 cm

160 cm

107,2 cm

105-110 cm

170 cm

113,9 cm

110-115 cm

180 cm

120,6 cm

120 cm

190 cm

127,3 cm125-130 cm
Tabell över rätt längd på vandringsstavar.

Om du inte vet hur lång du är ska du se till att armbågen är i omkring 90 graders vinkel när du håller i vandringsstavarna framför dig.

OBS! Att tänka på när du väljer längd på stavar

Ofta är det svårt att pricka in exakt den stavlängd du räknat ut, eftersom tillverkarna gör stavarna i förbestämda storlekar. Hamnar ”din” stavlängd mitt emellan två längder som finns till försäljning behöver du fundera på om du vill ha något för långa stavar, eller något för korta.

En tumregel är att om du ska vandra med stavar är det bättre att ha precis din uträknade längd eller lite för långa stavar, medan om du ska springa med stavar väljer något kortare. Det här gäller även gåstavar.

Ju mer uppför du planerar att gå eller springa, desto bättre är det med kortare stavar (vilket även gäller stavar för längdskidåkning, till exempel till skidalpinism).

Det bästa är dock förstås alltid att hitta en stavlängd som är så nära den uträknade längden som möjligt. Att det blir exakt rätt på centimetern är nästan en utopi

(Och även om du har precis rätt stavlängd kommer du säkert få viss träningsvärk de första gångerna med vandringsstavar eller gåstavar).

Vandra i Sverige – här är 10 platser som Världsnaturfonden rekommenderar
Vandra i Sverige – upplev ett fantastiskt landskap. Pressfoto: Börje Olsson
Finns det speciella vandringsstavar för kvinnor och män?

Ja och nej. De allra flesta stavarna som är gjorda för vandring är av så kallad Unisex-modell, det vill säga för både kvinnor och män.

De stavmodeller som är gjorda för kvinnor är i regel lättare än Unisex-modellerna. Även designen kan skilja sig (färg och form).

Finns det speciella vandringsstavar för barn?

Ja, det finns stavar som är gjorda för barn.

Stavar för barn är i regel lättare än de traditionella Unisex-modellerna. Även designen kan skilja sig (färg och form), liksom förstås längden.

Vikt och utformning

Därför är det viktigt med lätta stavar till vandring

Om du håller i två par olika stavar kan det kännas som att vikten inte spelar någon roll.

”Hur mycket kan det skilja mellan ett par stavar som väger 284 gram istället för 334 gram”, kanske du tänker?

Låt säga att du vandrar 5 000 steg (mellan 4-5 kilometer). För varje steg lyfter du dina stavar och den totala vikten som belastar dina armar blir hela 250 kilo mer med ett par stavar som väger 334 gram istället för 284 gram.

Att välja ett par ultralätta stavar kommer spara dig mycket energi, oavsett om du går med stavarna eller har dem i ryggsäcken under vandringen.

Hopfällbara stavar eller inte?

Stavar som går att fälla ihop är smidiga att ta med sig och lätta att packa. Delbara och hopfällbara vandringsstavar ger en större frihet än stavar som är gjorda i ett (1) stycke. De bästa vandringsstavarna är i regel hopfällbara.

Du kan till exempel fästa hopfällbara stavar på din ryggsäck om du är på fjällvandring – eller bära dem med dig under ett träningspass där du planerat att träna löpning med stavar.

Det finns både tvådelade och tredelade vandringsstavar som är hopfällbara. Stavens delar kan vara ihåliga och sitta ihop med en ”inplastad” och böjbar vajer, vilket gör att den går lätt att sätta ihop.

När du vecklar ut staven passar delarna automatiskt och det enda du behöver göra är att låsa vajern med hjälp av en liten knapp under handtaget. De här modellerna är bra för terränglöpning med stavar eftersom du kan fälla ihop stavarna vid längre nedförsbackar eller på flacka partier.

Vissa sorters vandringsstavar fungerar som ett teleskop, där du fäller ut staven för att de ska få sin ordinarie längd (istället för att vika ihop den). Generellt sett brukar teleskopstavar vara tjockare och tyngre än vikbara stavar.

En nackdel med hopfällbara vandringsstavar är att de oftast är något dyrare än traditionella. Det sägs även ibland att fällbara stavar är mindre tåliga, men det är en sanning med modifikation eftersom stavarnas tålighet mer beror på vilket material de är gjorda av, snarare än om de är delbara eller ej.

Vill du kunna lägga undan dina stavar under vandringen, ta med dem på en resa eller springa lopp med stavar rekommenderar vi att du köper ett par som är hopfällbara. Flexibiliteten är värd sitt pris.

5 populära vandringsstavar

VandringsstavarOrdinarieRabattpris
Swix Sonic X-Trail Carbon2 395 krSaknas
Black Diamond Distance Carbon FLZ1 699 kr1 215 kr
Scott Pole Cascade 2-Part1 195 krSe här »
Bungypumb Energy Träningsstavar995 krSe här »
Silva Ex-Pole Orange449 kr309 kr
Tips på bra stavar för vandring.

Sammanfattning vandringsstavar

🚶 Vad ska jag tänka på när jag väljer vandringsstavar?

Det viktigaste att tänka på är vandringsstavarnas längd. Även vikt och utformning (till exempel om stavarna ska vara hopfällbara) kan vara bra att fundera över. Materialet kan vara viktigt för vissa, liksom handtagets utformning, stavens hållfasthet och om spetsarna ska vara utbytbara eller ej. Ska du köpa gångstavar är det bra att se över motståndet om du vill ha ”fjädring” i stavarna.

📏 Hur långa ska vandringsstavar vara?

Stavguiden rekommenderar att du räknar ut rätt längd på vandringsstavar genom formeln (Din kroppslängd) x 0,67. Längden på stavarna bör med andra ord vara ungefär två tredjedelar av din kroppslängd. Läs mer och se tabell här på stavguiden.se/vandringsstavar.

⛰️ Kan man träna löpning med stavar?

Absolut! 2012 tilldelade European Athletics Innovation Awards en studie som tog ett samlat grepp kring träningsfördelarna med att springa med stavar. Läs mer här på stavguiden.se/loparstavar.

❓ Hur fungerar hopfällbara stavar?

Tvådelade och tredelade stavar är ihåliga och sitter ihop med en “inplastad” och böjbar vajer. När du vecklar ut staven passar delarna automatiskt och det enda du behöver göra är att låsa vajern med hjälp av en liten knapp under handtaget. Det finns även teleskopstavar, som du kan läsa mer om här i guiden.

🧒 Finns det speciella vandringsstavar för barn?

Ja, det finns stavar som är gjorda för barn. Vandringsstavar för barn är i regel lättare än de traditionella Unisex-modellerna. Även designen kan skilja sig (färg och form), liksom förstås längden.

Bästa vandringsstavar

1. Swix Sonic (X-, Mountain- och Trail-serien)

Swix Sonic X-Trail, Carbon är, liksom originalet Sonic X-Trail, ett par superlätta och mångsidiga vandringsstavar. Stavarna passar till allt från löpning och trekking till långa expeditioner, där lätt vikt och kompakthet är viktiga faktorer.

X-Trail-serien brukar ses som de bästa vandringsstavarna. Här ingår även modellerna Pro och Mountain.

Den största skillnaden mellan X-Trail och X-Trail Carbon är materialet; Sonic X-Trail Carbon är tillverkad i kolfiber istället för aluminium, vilket får ner vikten ännu mer.

Stavarna är hopfällbara och utrustade med ett Comfort Connection-system, vilket är en speciellt utformad rem som passar på sommaren, när du inte använder handskar, men ändå vill undvika skavsår i händerna.

X-Trail Carbon har även Multi Grip-handtag i kork med EVA-förlängning, vilket gör dem bekväma mot huden och ger bra grepp även när greppen är blöta.

Flexi Basket-funktionen gör att du enkelt kan byta truga om det är ett behov du har. Det här är kort och gott lite av en värstingstav!

 • Material: Swix Carbon technology Swix CT1 Grade (kolfiber)
 • Längd: Mellan 100 och 135 cm (5 cm intervall)
 • Längd, hopfälld: 39 cm
 • Vikt (vid 110-130 cm): 378g/par
 • Pris: Se här »
2. Black Diamond Distance Carbon Flz Z-Poles

Det här är min personliga favoritstav, framförallt för oss som vill både vandra och springa med stavar.

Black Diamond Distance Carbon Flz Z är Black Diamonds premiumstav, utrustade med ett extra stöd och med riktigt vass slitstyrka. Genom förstärkningar kring låsmekanismen och övre delen av skaftet upprätthålls en hög kvalitet rakt igenom.

Stavarna är helt gjorda i kolfiber, har enkel FlickLock-justering och lättviktiga handtag i EVA-skum. Gummispetsarna är utbytbara och ihopfällningen är en av de smidigaste du kan hitta.

 • Serie: Distance
 • Vikt per par: 332 g (95-110 cm), 360 g (105-125 cm), 385 g (120-140 cm)
 • Full längd: 95-110 cm / 105-125 cm / 120-140 cm
 • Kollapsad längd: 34 cm (95-110 cm), 37 cm (105-125 cm), 40 cm (120-140 cm)
 • Pris: Se här »
3. Scott Pole Cascade 2-Part

Scott Pole Cascade 2-Part är ett par smidig och justerbar skidstavar, som fungerar lika bra på vintern som på sommaren.

Stavarna tillverkas av aluminium som enligt Scott är dubbelt så stark som industristandarden, men är ändå lättviktig i förhållande till styrkan.

EG Cork-handtaget är designat för att stavarna ska användas under flera säsonger, även för dig som inte vill använda handskar. Det här är också anledningen till att stavarna kommer med två trugor; en för sommarbruk, och en för vinterbruk.

Med Strap Release System (SRS) ökar stavarnas säkerhet, eftersom handtagets rem lossnar automatiskt om olyckan skulle vara framme.

Scott Pole Cascade är en bra utmanare till de bästa vandringsstavarna.

 • Vikt: ca 275 g
 • Ihopfälld längd: ca 110 cm (för 115-140 cm stav)
 • Pris: Se här »
BungyPump Energy Gåstavar

Här har vi ett par stavar som kanske egentligen inte är traditionella stavar för vandring, utan snarare träningsstavar eller gångstavar.

Bungy-stavarna har 6 kilos motstånd och riktar sig till ”vardagsmotionären” som vill ha extra träning under raska promenader.

Fjädringen i de här stavarna är säkrare än många andra då den inte har några mekaniska delar. Det gör att stavarna håller längre.

Stavarna levereras i par, komplett med spetsar, trugor och gummifötter.

 • Längd: Justerbar 115-155 cm
 • Grepp: Ergonomiskt utformat med kraftfullt band.
 • Skaft – övre del: Hållbart och tåligt plastmaterial.
 • Skaft – nedre del: Aluminium.
 • Spets: Hårdmetall.
 • Gummifot: Naturgummi.
 • Färg: Svart
 • Tillverkningsland: Sverige
 • Pris: Se här »

Bungy tillverkar många olika gångstavar och här följer ett urval av bästsäljarna.

Var kan jag köpa bra vandringsstavar?

Vi som skriver Stavguiden har för det mesta använt Outdoorexperten när vi köpt friluftsutrustning. De har ett stort utbud och framförallt snabb leverans – och därför rekommenderar vi dem.

Det ska dock sägas att de flesta e-handlare nu för tiden har bra leveransvillkor och stora utbud av utrustning.

Outdoorexperten logga
Mängder av friluftsprodukter!
Outdoorexperten har det mesta för en aktiv fritid. Här hittar du allt från utrustning...Show More
Outdoorexperten har det mesta för en aktiv fritid. Här hittar du allt från utrustning och prylar till kläder och skor. Show Less
Upp till 50% rabatt!
skistart
Skistart OUTLET
Besök utförsäljningen hos Skistart där du kan få upp till 50% rabatt på välkända...Show More
Besök utförsäljningen hos Skistart där du kan få upp till 50% rabatt på välkända varor. Besök Nordens största nätbutik för skidsport här för se senaste kampanj. Show Less
REA-varor!
Sporttema logga
Stor REA hos Sporttema!
Just nu har Sporttema sänkt priserna på mängder av träningsmaskiner, utrustning och...Show More
Just nu har Sporttema sänkt priserna på mängder av träningsmaskiner, utrustning och produkter som passar perfekt till hemmagymmet. Show Less

Missa inte våra köpguider: