Start » Utrustning – Tips, guider och inspiration » 3 tips: Bästa kalsonger för löpning 2024 [Funktionsmaterial]

3 tips: Bästa kalsonger för löpning 2024 [Funktionsmaterial]

Vill du slippa onödigt skav och minska risken för svamp i ljumsken? Då ska du lägga ett par hundralappar på ett par bra kalsonger för löpning.

Det finns flera olika varianter av underkläder i funktionsmaterial att välja mellan, men här nedan har vi på Stavguiden plockat ut några favoriter.

Löpning med eller utan kalsonger?

Att träna löpning utan kalsonger kan göra att man får skavsår i ljumskarna och mot pungen. Använd ett par funktionskalsonger för löpning (eller ett par shorts med inbyggda tajts om du känner dig obekväm i löpartajts).

Generellt sett finns det två möjliga undantag mot ”kalsongregeln”:

  • Det ena är i ”snabba” löparshorts, så kallade split-shorts, som ofta har ett inbyggt nät för att så att säga ”hålla sakerna på plats”. Där behövs inga kalsonger.
  • Det andra undantaget är cykelbyxor, där även funktionskalsonger riskerar att skapa onödigt skav. Pass upp för svamp om det blir för mycket tyg i ljumskarna.

Kom ihåg att du väljer själv vad som passar dig.

Om du är obekväm med att träna utan kalsonger finns det inget som hindrar dig från att använda dem. Se dock till att välja underkläder i funktionsmaterial och inte i bomull.

Besök Outdoorexperten eller Björn Borg för att se deras utbud av tränings- och löparkalsonger i bra kvalitet.

Upp till 62% rabatt
Outdoorexperten logga
Lagerrensning – passa på!
Upp till mer än 60% rabatt på kläder, skor och utrustning. Ta tillfället och beställ...Show More
Upp till mer än 60% rabatt på kläder, skor och utrustning. Ta tillfället och beställ från den ledande outdoorbutiken på nätet. Show Less

Tips på bra funktionskalsonger

Här följer några utvalda tips på bra funktionskalsonger som passar för både konditionsträning och styrketräning.

Gore Wear M Windstopper – Kalsonger perfekta för löpning

Gore Wear M Windstopper Base Layer Boxer Shorts Men är ett par boxershorts som har både vindskydd och fukthantering. De passar med andra ord bra för utomhusträning och träningspass i dåligt väder.

Det här är ett par bra kalsonger för till exempel vinterlöpning eller på riktigt blåsiga dagar.

Boxershortsen är tillverkade med ett tunt och mjukt tyg, vilket gör dem väldigt sköna. Det finns ett mjukt elastiskt midjeband som är gjort för att transportera bort fukten mer effektivt.

Kalsongerna har en högt skuren rygg och flatlock-sömmar för att i stort sett eliminera risken för skav. Insättningen i grenen är gjord i Goretex, vilket gör dem vatten- och vindtåliga.

Gore Wear M Windstopper Base Layer Boxer Shorts Men

Odlo Boxer Performance – Bra funktionskalsonger

Odlo Boxer Performance X-Light Men är en lätt boxerkalsong i syntetmaterial. Underkläderna är gjorda för att reglera temperaturen närmast kroppen och för att transportera fukt under träning.

De här Odlo-kalsongerna har en sömlös design som dels ger bra komfort, men även förträfflig funktion. Särskilt andningsförmågan särskiljer dem från andra funktionskalsonger, vilket gör dem bra för både intensiv träning och längre långpass.

De flesta underkläder för träning är svarta, men Odlo Boxer Performance X-Light Men finns även i vitt. Vita kalsonger kan vara bra för till exempel skidåkning i ljus dräkt.

Odlo Boxer Performance X-Light Men

Aclima Lightwool – Löparkalsonger även för varma dagar

Aclima Lightwool Long Shorts är ett par väldigt mjuka kalsonger för löpning. De är tillverkade merinoull och passar perfekt på sommaren.

Att ull är bra att använda när det är kallt känner du säkert till, men visste du att det är i princip lika bra på sommaren? Ull har en svalkande effekt under varma dagar; det isolerar mot värme utifrån och fungerar på så sätt svalkande när det är varmt.

Kalsongerna är tillverkad av garn på 17,5 micron, vilket bara väger 140 gram per kvadratmeter. Med andra ord ett par lätta kallingar både för kallt och varmt väder!

Aclima Lightwool Long Shorts

  • Vikt: Ingen uppgift
  • Aktivitet: Löpning, Längdskidåkning, Tennis, Golf
  • Temperatur: Båd varmt och kallt väder
  • Huvudmaterial: 100 % Merinoull
  • Pris: 390-450 kr (Se senaste pris hos Outdoorexperten »)

Hittade du någon löparkalsong som kan bli din nya favorit? Besök en bra e-handel för herrunderkläder och klicka hem ett par och testa. Om du är van vid bomullsmaterial kommer du få en rejäl aha-upplevelse!

Tips: Vill du ge bort sportunderkläder i present? Här är förslag på bra underkläder för damer som gillar träning.

Tips på bra utrustning och tillbehör för löpning