Start » Utrustning – Tips, guider och inspiration » Längdstavar 2024 – Allt för att välja bäst stavar för längdskidåkning!

Längdstavar 2024 – Allt för att välja bäst stavar för längdskidåkning!

Att köpa rätt längdstavar kan vara svårt. Det finns mängder av stavar till längdskidor att välja mellan och skillnaderna på längd och material kan upplevas som små, men är ofta avgörande för hur bra stavar passar.

I den här guiden hittar du allt om att välja rätt stavar för längdskidor.

Genvägar:

Här kan du gå direkt till Längdskidåkning hos Outdoorexperten för att se senaste utbud » eller besök Skistart med Nordens största utbud på nätet inom skidsport »

Upp till 62% rabatt
Outdoorexperten logga
Lagerrensning – passa på!
Upp till mer än 60% rabatt på kläder, skor och utrustning. Ta tillfället och beställ...Show More
Upp till mer än 60% rabatt på kläder, skor och utrustning. Ta tillfället och beställ från den ledande outdoorbutiken på nätet. Show Less

Det viktigaste är att stavarna har rätt längd och att de är prisvärda, så du får mycket längdskidåkning för pengarna.

Längdskidåkning är utan tvekan en materialsport. Förutom längdskidor, pjäxor, bindningar och valla är det bra att planera allt från underställ och skidhandskar till kolhydratladdning och märke på blåbärssoppan.

Och inte minst att införskaffa sig ett par riktigt bra stavar, samt kanske ett par i reserv om olyckan skulle vara framme?

Styva och lätta stavar gör att kraftöverföringen från kroppen och ned i marken optimeras, vilket gör att varje stavtag blir kraftigare.

Upp till 50% rabatt!
skistart
Skistart OUTLET
Besök utförsäljningen hos Skistart där du kan få upp till 50% rabatt på välkända...Show More
Besök utförsäljningen hos Skistart där du kan få upp till 50% rabatt på välkända varor. Besök Nordens största nätbutik för skidsport här för se senaste kampanj. Show Less

Vad ska jag tänka på när jag väljer längdstavar?

Ett par stavar för längdskidåkning kan kosta allt från ett par hundralappar till 4000 kronor. Men vad är det egentligen som skiljer värstingstavarna från budgetvarianterna, kan man undra?

Det finns framförallt tre saker att tänka på när du ska välja stavar för längdskidor. Det viktigaste är att välja rätt längd på stavar för längdskidåkning, men även vikt och material spelar in för att hitta bästa stavar för skate eller klassiskt.

Vill du gå mer på djupet kan du ”dissikera” stavarna i dess delar. Förutom själva staven består längdstaven nämligen även av trugan, handtaget och handremmen.

Vissa tillverkare gör det möjligt att anpassa stavdelarna utefter sin fysik och åk-kapacitet. Men innan vi kommer dit vill vi notera skillnaden mellan klassiskt och skate.

Klassiskt och skate – stavarna skiljer sig åt

Innan du köper stavar måste du bestämma dig för vilken typ av längdåkning du vill fokusera på; klassisk stil eller skate (fristil). Skidspår i Sverige har klassisk stil som den vanligaste stilen, men utomlands – och då särskilt nere i Europa – är skate nummer ett.

Bägge stilarna har sin charm, med den klassiska diagonalåkningen, stakning med frånskjut och saxning uppför branta backar.

Vad ska man tänka på när man väljer längdstavar för skate respektive klassisk längdskidåkning? Det reder vi på Stavguiden ut!
Skate (fristil) är en skonsam och rolig träningsform. Pressfoto: Orsa Grönklitt

Skate å sin sida går i regel snabbare, har olika ”växlar” och påminner till utseendet om tekniken för att åka skridskor.

Längdstavar för skate är längre än klassiska stavar, medan det med skidor är tvärtom (skateskidor är kortare). Bindningar och pjäxor kan skilja sig åt, även om det blir allt vanligare med komboutrustning som fungerar för både klassiskt och skate.

Längd på stavar för längdskidor

Hur långa ett par längdstavar bör vara är individuellt, men det finns tabeller och tumregler att utgå från som gör valet enklare. Som du kommer märka är stavar för skate längre än stavar för klassisk längdskidåkning.

Hur långa ska stavar för längdskidåkning vara?

Stavguiden rekommenderar att du räknar ut rätt längd på längdstavar genom formeln [Din kroppslängd] x 0,84 för klassiskt eller 0,90 för skate.

 • Tumregel klassiskt: När du står i pjäxor på dina skidor och staven är nedtryckt i snön bör staven inte nå upp längre än till axelns överkant.
 • Tumregel skate: När du står i pjäxor på dina skidor och staven är nedtryckt i snön bör staven nå upp till hakan.

Rätt längd på längdstavar

Din längdStavlängd (klassiskt)Stavlängd (skate)
150 cm 125 cm135 cm
160 cm130 cm145 cm
170 cm140 cm150-155 cm
180 cm150 cm160-165 cm
190 cm160 cm170 cm
Tabell för rätt längd på stavar för längdskidor.

Ett generellt råd är att hellre välja något för korta stavar än för långa. Det kan också vara en bra idé att ha flera olika stavar att variera din träning med.

Andra faktorer som påverkar längd på längdstavar är åkarens teknik och banans utformning. Om terrängen är kuperad är det bra att välja något kortare stavar. På en bana som bjuder in till mycket stakning kan något längre vara att föredra.

Upp till 50% rabatt!
skistart
Skistart OUTLET
Besök utförsäljningen hos Skistart där du kan få upp till 50% rabatt på välkända...Show More
Besök utförsäljningen hos Skistart där du kan få upp till 50% rabatt på välkända varor. Besök Nordens största nätbutik för skidsport här för se senaste kampanj. Show Less
REA-varor!
Sporttema logga
Stor REA hos Sporttema!
Just nu har Sporttema sänkt priserna på mängder av träningsmaskiner, utrustning och...Show More
Just nu har Sporttema sänkt priserna på mängder av träningsmaskiner, utrustning och produkter som passar perfekt till hemmagymmet. Show Less

Missa inte våra köpguider:

OBS! Att tänka på när du väljer längd på stavar

Ofta är det svårt att pricka in exakt den stavlängd du räknat fram med hjälp av en formel, eftersom tillverkarna gör stavarna i förbestämda storlekar. De enklare stavarna görs ofta i storlekar om ett antal centimeter, medan dyrare karbonstavar kan säljas i längder som bara skiljer 2,5 centimeter mellan olika längder.

Hamnar ”din” stavlängd mellan två längder behöver du fundera på om du vill ha något för långa stavar, eller något för korta. Vill du ha skräddarsydda längdstavar är det anpassade karbonstavar som gäller. De kan du få på centimetern som du vill ha dem.

Du ska även tänka på att tillverkarna av stavar mäter stavens längd från spetsen till det att staven slutar, men att internationella skidförbundet (FIS) mäter från stavspetsen till där handremmen fäster.

Stavarnas längd enligt internationella tävlingsregler

För ett par år sedan bestämde internationella skidförbundet (FIS) att stavar för klassisk längdskidåkning inte får vara längre än 83 % av skidåkarens tävlingslängd (längd med pjäxor på).

För skate är motsvarande längd max 100 % av tävlingslängden. En fristilsstav får med andra ord inte vara längre än åkarens tävlingslängd.

Vid tillämpning av regeln mäter FIS längdstavens längd från stavspetsen upp till fästet av handremmen, inte från ände till ände. Om du har planer på att åka Tour de Ski eller något annat världscuplopp, då behöver du med andra ord inte bara träna ordentligt, utan också mäta längden på dina skidstavar…

Längd på stavar till barn

 • Barn upp till 4 år bör ha längdstavar som är ungefär 30-35 cm kortare än barnets längd.
 • Barn mellan 5-9 år bör ha längdstavar som är 25-30 cm kortare än barnets längd.
 • Tumregel för längdstavar till barn: När barnet står i pjäxor på sina längdskidor och staven är nedtryckt i snön bör staven inte nå högre upp än till armhålan.

Här kan du gå direkt till det stora utbudet av längdskidpaket för barn hos Skistart »

Upp till 50% rabatt!
skistart
Skistart OUTLET
Besök utförsäljningen hos Skistart där du kan få upp till 50% rabatt på välkända...Show More
Besök utförsäljningen hos Skistart där du kan få upp till 50% rabatt på välkända varor. Besök Nordens största nätbutik för skidsport här för se senaste kampanj. Show Less
Längdskidåkning passar både barn och vuxna. Se till att jämföra utbud och storlekar när du väljer längdskidor för barn. Längden på skidor och stavar är extra viktigt.
Att busa och leka i snön kan göra vem som helst på gott humör!

Vikt och utformning

Längdstavar tillverkas i många olika material – och när vi skriver ”material” är det främst själva staven (”röret”) som avses, även om handtagen och trugorna också kan tillverkas i olika material.

Tre vanliga sorters stavar för längdskidor:

 • Aluminiumstavar är de vanligaste ”nybörjarstavarna”. De består av relativt tåliga rör och har oftast ett handtag i plats samt en rem som en enkel ögla.
 • Kompositstavar är gjorda av en kombination av glasfiber och kolfiber och populära hos Vasaloppsåkare. Till skillnad från aluminiumstavar har kompositstavar för det mesta ett mer kvalitativt handtag, oftast i kork, samt en rem som liknar en handske.
 • Kolfiberstavar är de styvaste och lättaste stavarna, vilka passar bra för den som vill ta sin längdskidåkning till en ny nivå. Stavarna är väldigt tåliga i kraftöverföring längs med staven, men mer känsliga för slag från sidan (t.ex. om någon trampar en skida på dem). En fördel med kolfiberstavar är att de ofta går att beställa i individanpassade längder.

Prismässigt är kolfiberstavar de dyraste stavarna och aluminiumstavar de billigaste. Priserna inom respektive kategori varierar dock kraftigt. Allmänt brukar det sägas att när det kommer till längdstavar får du vad du betalar för (som inom så mycket annat).

Använder du kolfiberstavar – vilka för de flesta är de lättaste och skönaste stavarna – kan det vara bra att ha ett par kompositstavar som reserv, utifall att olyckan skulle vara framme.

Hållfastheten är i regel hög på moderna längdstavar. Det kan dock vara värt att tänka på att skatestavar ofta är mer utsatta för yttre påverkan då klungorna i fristil kan bli stökigare än i klassisk längdskidåkning (även om saxningsmomentet förstås innebär en viss risk).

Bästa längdstavar:

 1. KV+ Tornado Plus Carbontitan QCD
 2. Leki Hrc Max Shark
 3. Madshus Endurance Pole

KV+ Tornado Plus Carbontitan QCD

KV+ har tagit fram en riktig testvinnare i Tornado Plus-modellen. Det här är ett par värstingstavar för längdskidåkning med superb åkkänsla och svårslagen utväxling. Stavarna är styva och tåliga för slag och tryck, och de kommer med Power Carbon-handtag som har clipfunktion. Trugorna är titantrugor.

 • Längd: 130-180 cm
 • Intervall: 2.5 cm
 • Material: 100% karbon
 • Vikt: 54 g/m
 • Handtag: 16.5 mm
 • Spets: 8.5 mm
 • Truga: 10 mm
 • Remstorlek:
  • 130-142,5cm S
  • 145-172,5cm M/L
  • 175-178cm XL
 • Säljes i par

Populära längdstavar just nu:

Längdskidåkning som träningsform

Det skulle vara mysigt att säga att längdskidåkning är en folksport i Sverige, men tyvärr har vårt västra grannland lagt beslag på den titeln.

Bra träning för hela kroppen

Längdskidåkning är en effektiv träningsform som aktiverar hela kroppen.

Lungorna får jobba ordentligt när de stora muskelgrupperna aktiveras och vad som många tycker är roligt är att det både går att åka på vilja och genom en bra teknik – samt förstås bådadera, vilket är att föredra.

Tre tips som gör längdskidåkningen roligare

 • Uppgradera dig själv med lätta och styva stavar, de gör träningen roligare.
 • Ha minst två par handskar för att kunna välja uppsättning beroende på väder och vind.
 • Köp till ett par ”pluggar” till dina längdstavar, så du kan ha dem till rullskidor eller inlines på sommaren.

Tips på sommarträning för längdskidåkare

Vinter i all ära, men om du vill ta din längdskidåkning till nästa nivå kan det vara en god idé att börja med anpassad träning redan under sommaren.

Springa med stavar

Att springa med stavar är en populär träningsmetod för många längdskidåkare. Du kan säkert minnas att du sett sommarbilder på när Per Elofsson, Charlotte Kalla eller någon annan landslagsåkare sprungit på myrar med stavar.

Det har gjorts flera studier på effekterna av både stavgång och löpning med stavar – och kort sagt kan man säga att löpare får mer intensiv andning med stavar, och att bröst-, arm- och axelmuskler används mer.

En prisad studie av Tvrzník Aleš och Milan Kutek (2012) kom fram till att löpning med stavar minskar belastningen i underkroppen, sänker tempot något samt ger ”en subjektiv uppfattning om stabilitet”.

Det sistnämnda kunde deras tester inte styrka rent fysiologiskt, men den som tränar själv känner nog till att den mentala effekten inte ska underskattas. Studien avslutade förresten med konklusionen att löpning med stavar ”är mycket effektivt för att öka den fysiska effekten av att springa”.

Tips: Stavguiden har en egen sida särskilt inriktad på löparstavar.

Bäst stavar för löpning enligt Stavguiden är Black Diamond Distance Carbon Z. Inspireras av bra längdstavar till vinterpassen och köp bra löparstavar för sommarträningen!
Black Diamond Distance Carbon Flz Z är utsedd till Bästa löparstaven av Stavguiden.
Vandra i fjällen

En mer lågintensiv variant av att springa med stavar är att gå på en härlig vandringstur. Och även om bergen i vårt blågula land kanske inte är de allra högsta så blir det allt mer populärt att vandra i Sverige.

Precis som till löprundan är det en god idé att som längdskidåkare plocka med sig ett par stavar för att få anpassad träning. Kom dock ihåg att vandringsstavar skiljer sig en smula från längdstavar, framförallt i att dem är betydligt kortare.

Sammanfattning längdstavar: 5 frågor och svar

📏 Hur långa ska stavar för längdskidåkning vara?

Stavguiden rekommenderar att du räknar ut längden på längdstavar genom formeln (Din kroppslängd) x 0,84 för klassiskt eller 0,90 för skate. Läs fler tumregler och se tabellstavguiden.se eller gå direkt till Outdoorexpertens erbjudanden inom längdskidåkning »

🎿 Vad ska jag tänka på när jag väljer längdstavar?

Det allra mest väsentliga är längden på stavarna, men även vikt och material är bra att fundera över innan du gör ditt köp. Du kan även anpassa trugan, handtaget och handremmen för att passa just dig. Här kan du gå direkt till REA online på friluftsprodukter »

❄️ Hur skiljer sig stavar för skate och klassiskt?

Längdstavar för skate är i regel längre än de som används för klassisk åkning. Tvärtemot hur det är med skidorna alltså (skateskidor är kortare). Bindningar och pjäxor kan skilja sig åt, även om komboutrustning blir allt vanligare.

🧒 Hur långa ska längdstavar vara till barn?

Barn upp till 4 år bör ha stavar som är ungefär 30-35 cm kortare än barnets längd. Barn mellan 5-9 år bör ha stavar som är 25-30 cm kortare än barnets längd. Tumregeln är att när barnet står i pjäxor på sina skidor och staven är nedtryckt i snön bör staven inte nå högre upp än till armhålan.

⛷️ Bör man ha aluminium-, komposit- eller karbonstavar?

Det beror på… aluminiumstavar är de vanligaste ”nybörjarstavarna”. Kompositstavar är gjorda av en kombination av glasfiber och kolfiber, och populära hos Vasaloppsåkare. Kolfiberstavar är de styvaste och lättaste stavarna. Prismässigt är kolfiberstavar de dyraste.

Här kan du jämföra och köpa bra längdstavar

Vi som skriver Stavguiden har själva använt Outdoorexperten » och Skistart » när vi köpt längdstavar.

Gå direkt till Längdskidåkning hos Outdoorexperten här »

Gå direkt till Skistart med Nordens största utbud på nätet här »

Outdoorexperten logga
Mängder av friluftsprodukter!
Outdoorexperten har det mesta för en aktiv fritid. Här hittar du allt från utrustning...Show More
Outdoorexperten har det mesta för en aktiv fritid. Här hittar du allt från utrustning och prylar till kläder och skor. Show Less

Upp till 50% rabatt!
skistart
Skistart OUTLET
Besök utförsäljningen hos Skistart där du kan få upp till 50% rabatt på välkända...Show More
Besök utförsäljningen hos Skistart där du kan få upp till 50% rabatt på välkända varor. Besök Nordens största nätbutik för skidsport här för se senaste kampanj. Show Less
REA-varor!
Sporttema logga
Stor REA hos Sporttema!
Just nu har Sporttema sänkt priserna på mängder av träningsmaskiner, utrustning och...Show More
Just nu har Sporttema sänkt priserna på mängder av träningsmaskiner, utrustning och produkter som passar perfekt till hemmagymmet. Show Less

Missa inte våra köpguider: