Start » Utrustning – Tips, guider och inspiration » Bästa pannlampa för löpning 2024: Misstag att undvika

Bästa pannlampa för löpning 2024: Misstag att undvika

Bästa pannlampa för löpning 2024 är ett måste för dig som vill kunna träna tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Särskilt under höst och vinter är en bra pannlampa ett smidigt sätt att förlänga träningstiden på.

Bästa pannlampa för löpning:

I den här artikeln får du tips på vad som är viktigt och vilka misstag du ska undvika när du gör ditt köp.

Många vill vara bäst-i-test pannlampa för löpning och längdskidor

Det är enkelt att ge sig själv en bortförklaring med att det är ”för mörkt”, men med en lampa tillgänglig är det ”bara” motivationen som sätter gränserna. Nattlöpning är ett effektivt sätt att förlänga dygnet på.

Eftersom pannlampor kan vara dyra och det finns många olika varianter att välja mellan har vi gjort en guide med saker som är viktiga att tänka på. Särskilt viktigt är det om du vill springa trail på natten då underlaget kan vara utmanande.

Kännetecken för en bra pannlampa för löpning

En pannlampa som gjord för konditionsidrott bör:

 1. Vara bekväm så att du kan bära den under längre perioder.
  Pannbandet bör vara justerbart så att du kan bära det oavsett hur tjock mössa du har på dig under.
 2. Ha en tillräckligt lång batteritid.
  Vi skulle kunna säga ”ha så lång batteritid som möjligt”, men tränar du relativt korta pass har du egentligen inget behov av att ha en pannlampa som räcker i flera, flera timmar. Då är det bättre att ladda lampan mellan passet.
 3. Kunna justera ljusstyrkan och spridningen.
  En bra pannlampa har inte bara ett (1) läge för vilket ljus som visas, utan bör ha flera lägen som du kan använda beroende på var och hur du tränar.
 4. Vara vattentät.
  Sannolikt använder du din pannlampa på hösten och vintern, vilket betyder att vädret är De flesta pannlampor har batteriet skyddat och pannbandet torkar snabbt – undvik bara de absolut billigaste modellerna.
 5. Ha en lätt vikt och smidigt batteri.
  En liten och lätt pannlampa är förstås smidigare att springa med än vad en stor och tung är. Det finns numera modeller av pannlampor som har batteriet inbyggt i pannbandet.

Som du förstår vid det här laget så handlar mycket om vilken budget du har för din pannlampa. Snåla dock inte för mycket då en en billig pannlampa ofta har sämre styrka.

Tips: Bästa löparskor för vinter

Urval av populära och bäst-i-test-pannlampor för löpning och längdskidor:

Vanliga frågor om bästa pannlampa för löpning

Hur mycket bör en bra pannlampa för löpning kosta?

Räkna med att lägga omkring en tusenlapp för att få en bra träningslampa. Hur länge pannlampan och batteriet håller beror sedan på hur mycket (och hur) du använder den. Normalt sett kan du ha en bra pannlampa under flera säsonger, vilket gör att det är bra att slå till på en lite mer kvalitativ istället för att ”köpa och slänga”.

Här kan du gå direkt till REA online på friluftsprodukter »

Hur stark ska lampan vara?

Generellt sett är åtminstone 200 lumens en nivå att utgå från när det kommer till ljusstyrka. Om du primärt springer i en stad med gatubelysning eller på ett upplyst motionsspår räcker det, om än knappt. Lampor med högre lumens (till exempel 300-500) passar bra för trail och ren nattlöpning.

Här kan du gå direkt till REA online på friluftsprodukter »

Ska man ha laddningsbart batteri eller AAA-batterier?

Vilken batterityp du vill ha i din pannlampa är egentligen en miljö- och smaksak. Tycker du det är krångligt med laddningskablar (till exempel om du reser mycket) kan en lampa som drivs av traditionella AAA-batterier vara bra. En lampa som drivs av engångsbatterier kan du snabbt byta om den börjar bli svag, men en uppladdningsbar tar lite tid att ladda upp. Med det sagt så föredrar många långlöpare ändå uppladdningsbara lampor.

Här kan du gå direkt till REA online på friluftsprodukter »

Mörkerlöpning kräver ett säkerhetstänk

Tycker du om att springa äventyrslopp och trail är en pannlampa ibland ett måste för att du ska få ställa upp i ultramaraton och bergslopp. Pannlampan blir då en säkerhetsutrustning, precis som förband, vattenflaska och nödproviant.

Just säkerhetsaspekten är bra att nämna eftersom en pannlampa för löpning inte bara gör att DU ser bättre. Den gör också att du SYNS bättre.

Det här är också något som gör att pannlampan kan ses som ”trygghetsutrustning”, helt enkelt för att skapa ett lugn för dig som vill springa på ett motionsspår, trots att mörkret är närvarande.

Med en bra pannlampa ger du dig själv mer ”kontroll” över ditt träningspass.

Saker som kan gå fel när det kommer till en pannlampa:

 • Svagt batteri som snabbt laddar ur
 • Obekväm passform på huvudet
 • Illamående på grund av för svagt ljus (eller för koncentrerad ljuskägla)

Vi hade förstås kunna skriva att du ska undvika en onödigt dyr pannlampa, men på något sätt så är det som med allt annat – du får vad du betalar för. En billig pannlampa kan bli en dyr affär om du behöver köpa en ny snabbt.

Kan du tänka dig att investera ordentligt i en pannlampa av högsta klass och som kostar flera tusen kronor är det lika bra att göra det. De dyrare lamporna får för det mesta utmärkelser som bäst-i-test och fungerar bra för både löpning, längdskidåkning och mountainbike.

Läs mer:

Undersökning: Kvinnor drar sig för att springa i mörker

Under den ljusare delen av året är det många människor som tränar utomhus men så snart mörkret kommer är det allt färre som är aktiva ute. Anledningen är otrygghet och det är betydligt fler kvinnor än män som känner sig otrygga att träna i mörker, enligt en pressartikel.

Det här är ett samhällsproblem som det har rapporterats om tidigare, och inom sportbranschen har Runners World berättat om att varannan kvinna trakasseras på löprundan och en annan undersökning visar att kvinnor är rädda för att träna i mörker eftersom de känner sig otrygga.

”Som en motreaktion till detta skapade vi konceptet Girls Night Out. Vi vill inspirera och göra det möjligt för tjejer att fortsätta springa utomhus, året runt. Det är sorgligt att tjejer hämmas och söker sig till ett löpband för att de känner sig otrygga på mörka vägar och stigar. Genom konceptet kan vi hjälpa tjejer att hitta nya löparkompisar och få tips på utrustning så att de faktiskt ger sig ut och känner sig mer trygga”, säger Madelene Öhlin, marknadschef på Silva.

Silva på turné

För tredje året i rad åker Silva på turné med sitt Girls Night Out-koncept i Sverige och Norge. Girls Night Out är ett socialt löpevent som är kostnadsfritt med syfte att inspirera kvinnor att fortsätta springa utomhus, året runt.

– Att springa med bra utrustning såsom lämpliga skor och en pannlampa är en start men det är att vi springer tillsammans och trotsar mörkret som verkligen gör skillnad, säger Madelene Öhlin och fortsätter:

– Vi initierade Girls Night Out under 2016 och fick ganska omgående med oss Löplabbet som samarbetspartner. Första året genomförde vi två fullbokade event i Bergen och Oslo och fick jättefin respons från deltagarna. Nu är det tredje gången gillt och vi har utökat turnén till att även innefatta Sverige. Totalt kommer vi besöka fem städer i Norge och tre städer i Sverige med start 18 oktober i Oslo och avslut i Lund 13 november.

Silva samarbetar med Löplabbet i Norge och Sverige och det är Löplabbets butiker som är samlingsplats för Girls Night Out. Det är enklare traillöpning och inga förkunskaper krävs – alla är välkomna.

– 50% av Löplabbets kunder är kvinnor och det känns fruktansvärt att de inte kan löpträna utomhus och känna sig trygga. Så vi tycker detta är ett fantastiskt initiativ av Silva som vi gärna är med och stöttar, säger Bjarne Konig, driftschef Löplabbet Sverige.