En pannlampa för löpning är ett måste för dig som vill kunna träna tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Särskilt under höst och vinter är en bra pannlampa ett smidigt sätt att förlänga träningstiden på.

I den här artikeln får du tips på vad som är viktigt och vilka misstag du ska undvika när du gör ditt köp.

Det är enkelt att ge sig själv en bortförklaring med att det är ”för mörkt”, men med en lampa tillgänglig är det ”bara” motivationen som sätter gränserna.

Eftersom pannlampor kan vara dyra och det finns många olika varianter att välja mellan har vi gjort en guide med saker som är viktiga att tänka på.

Mörkerlöpning kräver ett säkerhetstänk

Tycker du om att springa äventyrslopp och trail är en pannlampa ibland ett måste för att du ska få ställa upp i ultramaraton och bergslopp. Pannlampan blir då en säkerhetsutrustning, precis som förband, vattenflaska och nödproviant.

Just säkerhetsaspekten är bra att nämna eftersom en pannlampa för löpning inte bara gör att DU ser bättre. Den gör också att du SYNS bättre.

Det här är också något som gör att pannlampan kan ses som “trygghetsutrustning”, helt enkelt för att skapa ett lugn för dig som vill springa på ett motionsspår, trots att mörkret är närvarande.

Med en bra pannlampa ger du dig själv mer “kontroll” över ditt träningspass.

Saker som kan gå fel när det kommer till en pannlampa:

 • Svagt batteri som snabbt laddar ur
 • Obekväm passform på huvudet
 • Illamående på grund av för svagt ljus (eller för koncentrerad ljuskägla)

Vi hade förstås kunna skriva att du ska undvika en onödigt dyr pannlampa, men på något sätt så är det som med allt annat – du får vad du betalar för. En billig pannlampa kan bli en dyr affär om du behöver köpa en ny snabbt.

Kan du tänka dig att investera ordentligt i en pannlampa av högsta klass och som kostar flera tusen kronor är det lika bra att göra det. De dyrare lamporna får för det mesta utmärkelser som bäst-i-test och fungerar bra för både löpning, längdskidåkning och mountainbike.

Kännetecken för en bra pannlampa för löpning

En pannlampa som gjord för konditionsidrott bör:

 1. Vara bekväm så att du kan bära den under längre perioder.
  Pannbandet bör vara justerbart så att du kan bära det oavsett hur tjock mössa du har på dig under.
 2. Ha en tillräckligt lång batteritid.
  Vi skulle kunna säga ”ha så lång batteritid som möjligt”, men tränar du relativt korta pass har du egentligen inget behov av att ha en pannlampa som räcker i flera, flera timmar. Då är det bättre att ladda lampan mellan passet.
 3. Kunna justera ljusstyrkan och spridningen.
  En bra pannlampa har inte bara ett (1) läge för vilket ljus som visas, utan bör ha flera lägen som du kan använda beroende på var och hur du tränar.
 4. Vara vattentät.
  Sannolikt använder du din pannlampa på hösten och vintern, vilket betyder att vädret är De flesta pannlampor har batteriet skyddat och pannbandet torkar snabbt – undvik bara de absolut billigaste modellerna.
 5. Ha en lätt vikt och smidigt batteri.
  En liten och lätt pannlampa är förstås smidigare att springa med än vad en stor och tung är. Det finns numera modeller av pannlampor som har batteriet inbyggt i pannbandet.

Som du förstår vid det här laget så handlar mycket om vilken budget du har för din pannlampa. Snåla dock inte för mycket då en en billig pannlampa ofta har sämre styrka.

Tips: Pannlampa för löpning – bäst i test och populära produkter

Här följer ett urval av populära och bra pannlampor för löpning:

Vanliga frågor om pannlampor för löpning

Hur mycket bör en bra pannlampa för löpning kosta?

Räkna med att lägga omkring en tusenlapp för att få en bra träningslampa. Hur länge pannlampan och batteriet håller beror sedan på hur mycket (och hur) du använder den. Normalt sett kan du ha en bra pannlampa under flera säsonger, vilket gör att det är bra att slå till på en lite mer kvalitativ istället för att ”köpa och slänga”.

Här kan du gå direkt till REA online på friluftsprodukter »

Hur stark ska lampan vara?

Generellt sett är åtminstone 200 lumens en nivå att utgå från när det kommer till ljusstyrka. Om du primärt springer i en stad med gatubelysning eller på ett upplyst motionsspår räcker det, om än knappt. Lampor med högre lumens (till exempel 300-500) passar bra för trail och ren nattlöpning.

Här kan du gå direkt till REA online på friluftsprodukter »

Ska man ha laddningsbart batteri eller AAA-batterier?

Vilken batterityp du vill ha i din pannlampa är egentligen en miljö- och smaksak. Tycker du det är krångligt med laddningskablar (till exempel om du reser mycket) kan en lampa som drivs av traditionella AAA-batterier vara bra. En lampa som drivs av engångsbatterier kan du snabbt byta om den börjar bli svag, men en uppladdningsbar tar lite tid att ladda upp. Med det sagt så föredrar många långlöpare ändå uppladdningsbara lampor.

Här kan du gå direkt till REA online på friluftsprodukter »

Läs mer: