Start » Artiklar » Nybörjarens guide till längdskidåkning
Stavguiden hjälper dig att välja rätt stavar för längdskidåkning – här är allt du behöver veta om längd, material och mycket mer!

Nybörjarens guide till längdskidåkning

Är du intresserad av längdskidåkning men inte säker på var du ska börja? Det här är artikeln för dig!

Vi kommer först att ta upp några grunder om vad längdskidåkning är och hur det går till. Sedan kommer vi att diskutera vilken utrustning du behöver för att komma igång, följt av olika typer av skidor som finns på marknaden idag.

Slutligen går vi igenom några tips innan vi ger oss ut på snön – både för nybörjare och mer avancerade skidåkare!

Vad är längdskidåkning?

Längdskidåkning är en vanlig form av vintersport där skidåkaren har skidor (en lång platt bit material som glider på snö) och använder stavar (smala käppar med handtag och truga) för att hålla balansen.

  • Skidstavarna används för att trycka mot marken och driva sig framåt, samt för att hålla balansen.
  • Skidorna används för att ta sig fram i skidspåren, istället för att pulsa med skor eller stövlar.

Längdskidåkning bygger i hög grad på glidteknik, vilket gör att sporten kan utföras i högre hastigheter än till exempel vinterlöpning.

Grunderna för hur man åker längdskidor

Grundläggande för längdskidåkning är att du måste lära dig hur du använder din utrustning, vilka typer av förhållanden du kan förvänta dig under turen, samt tips för att hålla dig torr och säker.

Innan du börjar åka skidor måste du vänja dig vid skidorna genom att stå på dem med dina pjäxor på, för att helt enkelt lära dig hitta balansen.

Det finns två olika stilar, eller tekniker som man kallar det, när det kommer till längdskidåkning: klassiskt och skejt (skate).

Klassisk längdskidåkning sker med två parallella spår där skidorna glider utan att korsa varandra. Skidåkaren, eller skidlöparen som det faktiskt heter, kan staka sig fram på olika sätt, eller hjälpa till med benen (ungefär som löpning).

Skejt (skate) är en stil där skidorna är lite kortare än i klassisk längdskidåkning, och tekniken går ut på att man tar skridskoskär. Skidlöparen arbetar mer med benen när det kommer till skate och farten blir i regel högre då stakning och benstyrka kombineras ordentligt.

Utrustning som du behöver för att komma igång

Du behöver förstås köpa ett par längdskidor och ett par skidstavar i rätt längd. Dessa finns oftast i färdig längdskidpaket, både för barn och för vuxna.

Det rekommenderas också att du har ett par skidhandskar för att inte frysa om händerna och samtidigt undvika skavsår.

På många skidcenter som har längdskidåkning går det bra att hyra utrustning, men det är förstås roligare om man har egen.

Ett tips är att köpa vallningsfria skidor, så kallade skinskidor. Kom dock ihåg att även vallningsfria skidor faktiskt behöver viss vallning (glidvalla).

Sammanfattning

Längdskidåkning är underbart både som träningsform och för att upptäcka nya platser. Det är en aktivitet som passar alla – både nybörjare och proffs!

Lästips: Stor guide för att hitta bästa längdskidor, respektive bästa stavar för längdskidåkning