Start » Artiklar » Bästa löparskor för vinter – tips, test och guide
Bästa löparskor för vinter

Bästa löparskor för vinter – tips, test och guide

Icebug har modeller som passar både till herr och dam, och ser till att hålla dig på fötterna hela vintern!

Skoväljaren från Icebug!
Skoväljaren från Icebug!
Unna dig ett par bra dubbskor. Den här skoväljaren hjälper dig att hitta rätt, oavsett...Show More
Unna dig ett par bra dubbskor. Den här skoväljaren hjälper dig att hitta rätt, oavsett om det är till promenad, löpning eller arbete! Show Less

När du tänker på vintern, vad tänker du på? Snö, is och kanske slask? För många betyder det att springa i kylan och bli rejält blöt om fötterna. De flesta löpare förbereder sig inte ordentligt för vintern, vilket kan leda till obehag och till och med skador.

Och vinter betyder inte bara snö och is – det finns även regn, snöslask, hagel, dimma och mer!

Så om du är en löpare som vill hålla dig frisk i vinter (eller vilken säsong som helst), här är det bästa sättet att klä dina fötter så att de är redo för vad som helst.

Bästa löparskor för vinter i fyra nivåer

Oavsett om du kör på slaskiga trottoarer, svart is på vägarna eller frusen singletrack med snö och lera, finns det skor som ger det grepp och det skydd du behöver.

Med tanke på årstiderna och väderomslaget här uppe i Norden var det vettigt att skapa den här guiden i fyra avsnitt:

 1. Löparskor för kalla vintrar med lite eller ingen snö
 2. Vinterlöparskor (urban löpning på asfalt)
 3. Löparskor för snöväder
 4. Löparskor för att springa på is

Löparskor för snöfri vinter

Den första gruppen skor är gjord för dagar då det bara är lite kyligt, men det finns ingen snö på marken än.

Dessa allroundlöparskor är vattentäta (eller åtminstone vattentäta) så att de skyddar dina fötter från regn under de blöta morgnar eller kvällar som händer innan våren kommer igen!

De här skorna, som av en del snabblöpare klassas som bästa löparskor för vinter, har ovandelen tillräckligt isolerad mot vatten och vind för att ta dig igenom långa löpturer utan att bli alltför kall eller blöt.

Skoväljaren från Icebug!
Skoväljaren från Icebug!
Unna dig ett par bra dubbskor. Den här skoväljaren hjälper dig att hitta rätt, oavsett...Show More
Unna dig ett par bra dubbskor. Den här skoväljaren hjälper dig att hitta rätt, oavsett om det är till promenad, löpning eller arbete! Show Less

Vinterlöparskor (för stadslöpning)

Ett typiskt scenario i denna andra kategori skulle innebära att springa på snöiga trottoarer eller platta stigar i parken. Vattentäta löparskor fungerar bra under dessa förhållanden.

En aggressivt släpad yttersula ger bra grepp så länge den inte är isig. Här är damaskfäste en bonus.

Löparskor för snöväder

Den tredje kategorin är snölöparskor, för löpning på platta, öppna stigar eller i fjällen.

Tyvärr faller dessa löpbanor vanligtvis utanför snöröjningsmaskinernas jurisdiktion. Du är i stort sett ensam, så du behöver en ankelhög löparsko som greppar bra samtidigt som du håller fötterna torra och rostiga.

Löparskor för isigt underlag

Den sista typen av vinterlöpning är hardcore, eftersom det går ut på att springa på istäckta ytor.

Till skillnad från snö eller våta vägar är hala istäckta ytor det sista stället någon skulle vilja springa på. Men vet du vad? Några få modiga själar springer på is, så den fjärde kategorin omfattar isvänliga löparskor.

Kategori 1: Vinterskor för lite eller ingen snö

Dessa skor är avsedda för milda vinterförhållanden utan snö. Men du kan ju trots allt stöta på vinterregn och småslask som kommer att blöta sommarlöparskorna.

Här håller vattenavvisande och ordentliga ovandelar fötterna torra, precis på samma sätt som bästa löparjackan för regn.

Bästa löparskor för lätt vinter:

 • Adidas Supernova Cold.RDY
 • Asics Novablast AWL
 • Brooks Ghost 14 GTX
 • Hoka Challenger Low GTX
 • Nike Air Zoom Pegasus 38 Shield
 • Saucony Endorphin Speed 2 Runshield

Kategori 2: Urbana löparskor för vinter på asfalt

Använd dessa löparskor för snötäckta trottoarer och parker. Helt enkelt för underlag med asfalt som kan vara snötäckt eller lätt isigt.

De längre klackarna på dessa trailskor greppar de fuktiga ytorna, medan de vattentäta ovandelar håller foten torr och rostig.

 • Bästa valet: IceBug NewRun BUGrip GTX

När du springer på isiga vägar och trottoarer finns det inget mer lugnande än en yttersula med spets. Oavsett hur ”klibbigt” gummit är, kommer det aldrig att jämföras med kallt stål.

IceBug är ett svenskt varumärke, så de kan ett och annat om vintrar. Och det syns på NewRun BUGrip.

Urethanbeläggningen över ovandelen fungerar som ett skyddande lager medan Gore-Tex-fodret håller vattnet ute. Reflexband över tungan och hälen ger synlighet i svagt ljus.

Skoväljaren från Icebug!
Skoväljaren från Icebug!
Unna dig ett par bra dubbskor. Den här skoväljaren hjälper dig att hitta rätt, oavsett...Show More
Unna dig ett par bra dubbskor. Den här skoväljaren hjälper dig att hitta rätt, oavsett om det är till promenad, löpning eller arbete! Show Less

Med ett BOA-rattsystem behöver du inte fumla med att snöra skorna med dina handskar.

Mellansulan i EVA-skum och Ortholite-innersulan handlar inte bara om dämpning. Skumstapeln ger också de 17 Carbide-spetsarna en kolveffekt – vilket gör det möjligt för piggarna att kortvarigt dra sig tillbaka under lastning när de biter i den isiga ytan.

Istället för att sladda på vägen, samverkar spikarna med yttersulan i gummi för att ge utmärkt grepp. Ovandelen är normal i storlek och har en rymlig tåbox.

Kategori 3: Vinterskor för löpning på snö

Det är här saker och ting blir allvarliga. Utomhuslöpning – vare sig det är i bergs- eller skogsterräng – innebär djupare snö, iskallt slask och mer skräp. Under sådana förhållanden förhindrar en högsko utsidan att komma in.

Kategori 4: Löparskor för löpning på is

Är du villig att byta ut komforten på ditt löpband mot att springa i den isiga utomhus? Dessa skor kommer att tjäna dig väl.

Salomon Spikecross 5 GTX

Denna extrema anpassning av Salomon Speedcross lägger till ett dussin spikar till en redan klibbig Contagrip-yttersula.

Den spetsiga yttersulan ger universell dragkraft på lös/kompakt snö och is. Tänk på att både SpikeCross och Snowcross inte är avsedda för användning på vägar, röjda trottoarer eller inomhusgolv.

Ovandelen är skyddad från utsidan av en full Gore-Tex bootie. Att knäppa skon är lätt med bungee-snörningssystemet – vilket är precis grejen för handskar under de kalla vintrarna. Storleken sitter tätt, men normal i storleken.

Salomon Snowspike CSWP (Vattentät)

Salomon Snowcross är vårt bästa val om du tänker springa vintertid utomhus.

En hel skoöverdel med ett bungee-snörningssystem täcks av ett ankelhögt vattentätt hölje. Den dragkedjade tossan är också en vindblockerare så att fötterna håller sig varma när det fryser utomhus.

Faktorer vid val av bästa löparskor för vinter

Baserat på vår erfarenhet, här är egenskaperna som en vinterlöparsko bör ha. Vikten för varje egenskap beror på vinterns svårighetsgrad, men de flesta skorna i den här guiden har dem i någon eller annan form.

Impregnering

Oavsett om du springer i snöfria vintrar eller en snowmageddon är en vattenavvisande ovandel ett måste. Användningen av ett Gore-Tex-membran är en bra markör för vattentäthet men proprietära teknologier från Columbia och Salomon är lika effektiva.

Vinterpassade löparskor från adidas Cold.RDY, Asics AWL, Nike Shield och Saucony Runshield-sortimentet erbjuder också en rimlig grad av vattentäthet och värme.

Värmeisolering

De flesta vattentäta skor uppfyller detta kriterium när de kombineras med ett par vinterstrumpor. Löparskor avsedda för extrem vinter kommer också att vara gjorda av en slitstark exteriör som blockerar vinden.

Låg ljussynlighet

Man får inte mycket sol under snöiga vintrar, så att ses i svagt ljus är extremt viktigt. Här är en reflekterande ovandel till stor hjälp. För fler alternativ, läs vår köparguide tillägnad reflekterande löparskor.

Val av siluett med låg eller hög topp: En ankelhög sko är nödvändig för terränglöpningar på vintern. När den bärs med en vattentät botten eller damask kommer den extra höjden att hålla snö, skräp och vatten ute.

Yttersula dragkraft

Torra, våta, snöiga och isiga förhållanden kräver var och en annan typ av gummiblandning och luggeometri. Idiotsäkra islöparskor är till och med utrustade med Tungsten Carbide spikar. Det liknar skillnaden mellan helårs- och vinterdäck för bilar. Detta gäller särskilt när man springer på isen där inte ens ”klibbiga” gummi skär den.

Sedan finns det andra universella krav. Som en dämpad och stödjande åktur under en bekväm och säker passform.

Avslutande tips om bästa löparskor för vinter

En sak att tänka på när du handlar vinterskor är att förhindra fuktiga strumpor innan de leder till frusna fötter.

Många märken skapar ”GTX”-versioner av sina mest populära skor – som Brooks’s Ghost eller Nike’s Pegasus – med ett Gore-Tex vattentätt membran på ovansidan så att tränaren tål regn, snö och slam.

En annan funktion att leta efter när du väljer vinterlöparskor är en pålitlig yttersula med greppvänliga klackar.

Om du traskar dig genom vilken väderbiten terräng som Moder Natur har lagt ut för dig, kommer yttersulor med uttalade klackar att skydda mot att halka och glida.

Slutligen vill du förstås att dina vinterskor ska hålla dina fötter varma. Skor med en integrerad stickad strumpa, plus en slitstark övre mesh med överlägg, ger värme och extra skydd. Många av skorna har till och med integrerade damaskfästen (eftersom ingen gillar att få snö i skorna).

Skoväljaren från Icebug!
Skoväljaren från Icebug!
Unna dig ett par bra dubbskor. Den här skoväljaren hjälper dig att hitta rätt, oavsett...Show More
Unna dig ett par bra dubbskor. Den här skoväljaren hjälper dig att hitta rätt, oavsett om det är till promenad, löpning eller arbete! Show Less