Start » Artiklar » Pjäxor och bindning för längdskidor (Guide)
Tour de Ski 2019/2020 startar i Lenzerheide.

Pjäxor och bindning för längdskidor (Guide)

Längdskidåkning är en populär vintersport som kräver rätt utrustning för att säkerställa en säker och njutbar upplevelse. Förutom längdskidstavar är en av de viktigaste utrustningarna är längdpjäxorna och bindningarna.

I den här guiden går vi igenom de olika typer av pjäxor och bindningar som finns på marknaden och hjälper dig att välja det bästa alternativet för dina behov.

Typer av längdpjäxor

Längdskidpjäxor finns i olika typer, inklusive klassiska, touring och backcountry. Varje typ av pjäxor är designad för specifika skidförhållanden och skidstilar.

Klassiska längdskidpjäxor

Klassiska längdskidpjäxor är designade för användning på preparerade spår och är bäst för traditionell längdskidåkning. De är vanligtvis gjorda med en stödjande och styv ovandel som ger utmärkt kontroll och kraftöverföring till skidan.

Längdpjäxorna är också lätta och har en bekväm passform, vilket gör dem idealiska för långa dagar i spåret.

Touring längdskidpjäxor

Touring längdskidpjäxor är designade för backcountry och off-trail skidåkning. De är lättare än klassiska stövlar och har en mer flexibel ovandel som möjliggör mer naturlig rörelse.

Pjäxorna har även en touringspecifik sula som ger utmärkt grepp och stabilitet i tuff terräng.

Backcountry längdskidpjäxor

Backcountry längdskidpjäxor är designade för den mest krävande terrängen och förhållanden. De är den mest robusta och hållbara typen av pjäxor och är idealiska för bergsklättring och backcountry-turnéer.

Pjäxorna är vanligtvis gjorda med en vattentät och andningsbar ovandel som ger skydd mot väder och vind, samt en robust sula som ger utmärkt grepp och stabilitet i brant och ojämn terräng.

Typer av längdskidbindningar

Längdskidbindningar finns i olika typer, inklusive NNN, SNS och Rottefella. Varje typ av bindning är designad för specifika skidförhållanden och stilar.

NNN Längdskidbindningar

NNN längdskidbindningar är den vanligaste typen av bindning och är kompatibla med NNN pjäxor. De är designade för klassisk längdskidåkning och ger utmärkt kraftöverföring och kontroll.

Bindningarna är lätta att använda och ger en säker koppling mellan pjäxan och skidan.

SNS Längdskidbindningar

SNS längdskidband är designade för tur- och backskidåkning. De är kompatibla med SNS-kängor och ger en mer naturlig och flexibel koppling mellan pjäxan och skidan.

Bindningarna är också lätta att använda och ger utmärkt stabilitet och kontroll.

Rottefella Längdskidbindningar

Rottefella längdskidband är designade för backcountry och skidbergsklättring. De är kompatibla med Rottefella-kängor och ger en säker och hållbar anslutning mellan pjäxan och skidan.

Bindningarna är robusta och pålitliga, vilket gör dem idealiska för krävande terräng och förhållanden.

Att välja rätt längdskidpjäxor och bindning

Att välja rätt längdpjäxa och bindning kan göra stor skillnad i din skidupplevelse. När du väljer din utrustning, överväg vilken typ av skidåkning du planerar att göra, din skicklighetsnivå och de förhållanden du kommer att åka i.

För klassisk längdskidåkning, välj en klassisk pjäxa och en NNN-bindning. För touring och backcountry skidåkning, välj en touring eller backcountry pjäxa och en SNS eller Rottefella bindning. Och för de mest krävande terrängen och förhållandena, välj en backcountry-känga och en Rottefella-bindning.