Start » Artiklar » Inför världscupen i Dresden, 18-19 december 2021
Världscupen Dresden 2021

Inför världscupen i Dresden, 18-19 december 2021

Sex damer och sex herrar är idag uttagna av Svenska Skidförbundet att representera Sverige i sprinttävlingarna i tyska Dresden som blir den sista världscuptävlingen innan jul.

Sista tävlingshelgen innan det korta uppehållet för jul (innan Tour de Ski) blir en fartfylld sprint på längdskidor. På programmet står både individuell- och lagsprint.

På grund av de restriktioner som gäller i regionen, Corona Protection Ordinance of the Free State of Saxony, kommer tävlingarna att köras utan publik.

Maja Dahlqvist är en av favoriterna

Maja Dahlqvist åker vidare till Dresden som stor favorit efter tre raka sprintsegrar i världscupen. 

– Svenska landslaget har hittills varit på pallen under samtliga sju tävlingsdagar denna säsong och det är vi stolta över. Nu väntar en sprinthelg i Dresdens centrum på utlagd snö, en riktigt actionfylld tävling, säger Anders Byström, landslagschef i ett pressmeddelande.

Jonna Sundling tillbaka efter skada

Dubbla världsmästarinnan Jonna Sundling är klar för start till helgens världscuptävlingar i sprint i tyska Dresden. 

– Det känns väldigt bra och kul att jag äntligen kan tävla igen. För mig är det en bonus att läkningen av tummen gick så fort och att jag redan innan jul är med i laget, säger Jonna Sundling.

Jonna Sundling föll olyckligt och skadade tummen vid säsongspremiären i Gällivare 19 november. Hon gipsades och fick köra alternativ träning och rehab istället för att vara med landslaget i de inledande världscuptävlingarna i Ruka, Lillehammer och Davos. 

För en vecka sedan avgipsades Jonna Sundling och kunde börja träna lätt med två stavar.

– Jag har skyndat långsamt och tagit steg för steg, och glädjande nog har läkningsprocessen gått snabbare än jag vågade tro och hoppas. Jag har gjort allt jag kunnat påverka och haft mycket gott stöd av landslagets medicinska team och läkarna på Östersunds sjukhus. Utan deras hjälp och erfarenhet hade jag inte varit där jag är idag, säger Jonna Sundling i ett pressmeddelande.

https://www.instagram.com/p/CXeJGQKIBdy/

Landslagets damtränare Magnus Ingesson fyller på:

– Jonna har gradvis kunnat öka belastningen på tummen. Tisdagens test i tävlingsfart hemma i Östersund gick mycket bra. Jonna kände inte av skadan alls. Med hjälp en stödskena på tummen är både vi och Jonna trygga i att hon kan ge sig in i hetluften igen.

– Formen vet vi lite om efter tävlingsuppehållet, men hon har hela tiden kunnat hålla flåset uppe i sin alternativa träning. Det viktigaste nu är inte resultaten, utan att Jonna är frisk och hel och får känna på tävlingspulsen.

Därmed är truppen till helgens världscuptävling komplett. På programmet i Dresden väntas individuell sprint i fri stil på lördag och teamsprint på söndag.

Längdlandslaget till världscupen i Dresden, Tyskland

Damer

 • Jonna Sundling, Piteå-Elit
 • Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK
 • Moa Hansson, Falu-Borlänge SK
 • Moa Lundgren, Åsarna IK
 • Emma Ribom, Piteå Elit
 • Jenny Solin, Sollefteå Skidor IF

Herrar

 • Gustaf Berglund, IFK Mora SK
 • Marcus Grate; IFK Umeå
 • Johan Häggström, Piteå Elit
 • Olof Jonsson; Trillevallen SK
 • Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK
 • Karl-Johan Westberg, Borås SK