Start » Artiklar » Skridskoteknik: Forskarnas tips för effektiv skridskoåkning
Tips på effektiv skridskoteknik.

Skridskoteknik: Forskarnas tips för effektiv skridskoåkning

I en ny studie presenterar forskare vid Lunds universitet en skridskoteknik som är mer energieffektiv än den traditionella ”skärtekniken”. De menar att upptäckten på sikt kan leda till bättre prestationer på isen..

Genom att åka i bågar kan ishockeyspelare ta sig fram lika fort, men göra av med mindre energi.

– Vår analys visar att spelarna förlorar energi i varje skär i ny riktning. Den förlusten sker inte vid cirkelbågesåkning, säger Ann-Marie Pendrill, fysikprofessor vid Lunds universitet.

– Genom att studera grundläggande fysikaliska begrepp som kraft, energi och rörelsemängdsmoment kunde vi komma fram till en djupare förståelse för hur åkarna kunde öka sin rörelseenergi.

Studien bygger på analyser av ett omfattande filmmaterial.

Mer effektiv skridskoteknik med frånskjut i cirkelbåge

Vid all skridskoåkning tappar åkaren successivt fart och måste tillföra ny energi. Traditionellt skjuter man ifrån med en skridsko och åker vidare på den andra i en annan riktning.

Om en spelare istället skjuter ifrån åt sidan i en cirkelbåge flyttas åkarens tyngdpunkt närmare cirkelns osynliga centrum.

– Bevarandet av rörelsemängdsmomentet gör att farten då ökar, lite som i en konståkares piruetter. Den energi som tillförs från musklerna går då över i rörelseenergi utan de energiförluster som uppstår när man byter riktning i traditionella skär, säger Ann-Marie Pendrill.

Studien publicerades i tidskriften European Journal of Physics.

Börja åka långfärdsskridskor.
Den nya skridskotekniken bör även lämpa sig bra för en tur på långfärdsskridskor.

”Kan bidra till effektivare skridskoåkning”

Tidigare studier av skridskoteknik utgår ofta från filmer och sensorer för att beskriva professionella spelares åkning.

Resultaten från dessa studier presenteras ofta till exempel som att vinkeln i knät ska vara ett visst antal grader för bäst resultat. Däremot brukar den här typen av forskning inte ha någon koppling till fysikaliska och fysiologiska principer.

– Därför är det extra intressant att se hur grundläggande fysikaliska begrepp kommer in i verkligheten, menar Ann-Marie Pendrill.

– De här forskningsresultaten kan bidra till effektivare skridskoåkning för ishockeyspelare, samt en stadigare teoretisk grund för att lära ut alternativa åktekniker. De kan också bli inspirerande lektionsexempel och spännande projektarbeten för ishockeyintresserade gymnasister och studenter.

Studien, som har pågått sedan våren 2018, har genomförts i samarbete med skridskotekniktränaren Nina Nässén och fysikläraren Hans-Åke Nässén, som kallar den undersökta tekniken som de själva utvecklat för Easyskating.

Mer läsning på skridskotema:

Missa inte våra köpguider: