Start » Artiklar » Stillasittande: Svenska barn rör sig minst i Norden
Stillasittande Àr ett stort problem bland dagens barn och unga.

Stillasittande: Svenska barn rör sig minst i Norden

MÄnga barn och ungdomar Àr enligt enligt FolkhÀlsomyndigheten för stillasittande under sin vakna tid. Bara var tionde (9%) 15-Ärig tjej rör sig tillrÀckligt. Och inaktiviteten ökar dessvÀrre under fritid och ledighet, menar En Frisk Organisation.

WHO rekommenderar: Minst 60 minuter aktivitet per dag

Regelbunden fysisk aktivitet har en mÀngd positiva hÀlsoeffekter, bÄde fysiska och psykiska. TyvÀrr breder stillasittande ut sig bland bÄde vuxna och barn.

Effekterna pĂ„ enklare aktiviteter och ”vardagstrĂ€ning” har enligt FolkhĂ€lsomyndigheten visats i en rad vetenskapliga studier och kan ses pĂ„ bland annat kondition, balans, styrka, BMI, sömnkvalitet och koncentrationsförmĂ„ga.

DĂ€rför rekommenderar bland annat WHO minst en timmes ”mĂ„ttligt anstrĂ€ngande fysisk aktivitet” varje dag dagen.

– Att uppmuntra och göra det möjligt för barn och ungdomar att röra pĂ„ sig mer, och inte minst bli intresserade av att röra pĂ„ sig, Ă€r en viktig uppgift för hela samhĂ€llet och vuxenvĂ€rlden, sĂ€ger Maria Corell, utredare pĂ„ FolkhĂ€lsomyndigheten.

LÀngdskidÄkning passar bÄde barn och vuxna. Se till att jÀmföra utbud och storlekar nÀr du vÀljer lÀngdskidor för barn. LÀngden pÄ skidor och stavar Àr extra viktigt.
Att leka i snön Àr en bra aktivitet för bÄde barn och vuxna.

Inaktiviteten ökar bland svenska barn och ungdomar

Enligt organisationen En Frisk Generation visar den senaste rapporten frÄn WHO att drygt 8 av 10 svenska barn rör sig för lite och att utvecklingen försÀmrats de senaste 15 Ären.

Faktum Àr att det Àr sÄ illa att svenska barn och ungdomar rör sig minst i Norden.

– Flera studier har pĂ„ senare Ă„r visat att stillasittande i sig inte Ă€r ett stort hĂ€lsobekymmer, utan det Ă€r avsaknaden av fysisk aktivitet för barn och unga, poĂ€ngterar docent Örjan Ekblom pĂ„ GIH.

År 2001 var 83,6 procent av svenska ungdomar fysiskt inaktiva och 15 Ă„r senare hade andelen ökat till 84,7 procent.

I Finland dĂ€remot har 15 Ă„r senare gĂ„tt frĂ„n 78,2 procents inaktivitet till 75,4 procent. En förklaring till detta, enligt Örjan Ekblom, Ă€r att Finland sedan mĂ„nga Ă„r har ett systematiskt arbete.

– De har kommit lĂ€ngre i att planera och genomföra fysiska aktiviteter. Sverige saknar en nationell handlingsplan för fysisk aktivitet.

Ekonomi och boendemiljö pÄverkar graden av aktivitet

Snart Àr det jullov och för mÄnga ökar stillasittandet markant dÄ klyftan mellan aktiva och inaktiva barn Àr störst pÄ fritiden. En rapport till Region Stockholm visar att ekonomiska förutsÀttningar och boendemiljö pÄverkar möjlighet till rörelse i resurssvaga omrÄden.

— En stor andel av förĂ€ldrarna sa att de inte kĂ€nde sig tillrĂ€ckligt trygga i bostadsomrĂ„det för att lĂ„ta barnen leka och vara aktiva utomhus, berĂ€ttar Gisela Nyberg, Med. Dr., vid GIH och Karolinska Institutet, en av forskarna bakom rapporten ”UtvĂ€rdering av implementering av programmet En Frisk Generation”.

Gisela Nyberg igen:

– NĂ€stan 50 procent av deltagarna i undersökningen uppgav att ekonomin var ett hinder för att kunna rör pĂ„ sig regelbundet. De har inte rĂ„d med utrusning eller rĂ€tt klĂ€der sĂ„ de kan gĂ„ ut oavsett vĂ€der.

Det Àr stora skillnader i hur aktiva vi svenskar Àr beroende pÄ vilken inkomst vi har.
Det Àr stora skillnader i hur aktiva vi svenskar Àr beroende pÄ vilken inkomst vi har, enligt en stor studie pÄ svenskarnas naturvanor.

En Frisk Generation: ”Brist pĂ„ resurser”

Sedan 2011 har En Frisk Generation arbetat med hÀlsofrÀmjande aktiviteter för barnfamiljer i socioekonomiskt utsatta omrÄden.

– Rapporten belyser nĂ„got som vi lĂ€nge har sett i vĂ„r verksamhet. Bland de barnfamiljer vi möter Ă€r fĂ„ aktiva i föreningar, mĂ„nga har inte resurser att gĂ„ till badhuset eller kĂ€nner till att det finns friluftsomrĂ„den, sĂ€ger Anja Nordenfelt, verksamhetschef, En Frisk Generation.

Hon fortsÀtter:

– I dag vet vi att brist pĂ„ resurser och det sociala arvet pĂ„verkar hur aktiva barn Ă€r. Det Ă€r viktigt att pĂ„peka att all rörelse Ă€r bra för hĂ€lsan. En kort promenad Ă€r mycket bĂ€ttre Ă€n ingen promenad.