Start » Artiklar » Inför världscupen i Ruka 2020 – Liten trupp är Sveriges hopp
Vinter Snökristall Kyla

Inför världscupen i Ruka 2020 – Liten trupp är Sveriges hopp

Det är dags för säsongens första världscup i längdskidor. Den svenska truppen till helgen i finska Ruka är uttagen – och den är mindre än vanligt på grund av coronapandemin.

Svenska folket laddar för en helg framför Vinterstudion och världscup i finska Ruka.

Världscupen Ruka längdskidor 2020
Truppen till Ruka 2020. Pressfoto: Skidförbundet

Förberedda inför helgen

– Vi vill ta vårt ansvar i pandemin, säger landslagschef Anders Byström.

Efter en lyckad premiärhelg i Bruksvallarna med tre fina tävlingar har landslaget tagit ut åtta damer och fem herrar som ska representera Sverige när världscupen drar igång kommande i helg i finska Ruka.

– Helgens tävlingar i Bruksvallarna var en härlig ljusglimt i det annars mörka november. Nu får vi möjligheten att åka till världscuppremiären i Finland och vi har förberett oss på bästa möjliga sätt utifrån situationen, säger landslagschef Anders Byström.

Landslaget åker till världscupen i Ruka med en mindre trupp

I vanliga fall får Sverige ställa upp med 20 åkare i en minitour. Men på grund av pandemin är det en bantad trupp som reser till Ruka under onsdagen. Beslutet om att åka med minskade trupp är taget tillsammans med landslagets läkare Per Andersson.

– Vi vill ta vårt ansvar i pandemin och har på inrådan av vårt medicinska team bestämt att resa med färre aktiva, färre ledare och färre antal i servicepersonalen än normalt. Det är ett svårt läge, men vi är glada att vi tack vare åtgärder för att minska smittoriskerna ändå kan ställa upp med ett starkt lag i Ruka, säger Byström.

Liksom att det är ett svårt läge i världen var det heller ingen lätt uppgift att ta ut säsongens första världscuplag.

– På grund av minskat antal aktiva i truppen har det varit extra svårt att ta ut ett lag till en tour. Vi har sett på vilka åkare vi tror har toppchanser i de tre loppen isolerat, men också i minitouren totalt sett. Vi har en hård konkurrens om platserna, framför allt bland damerna vilket gör att det blir fler damer än herrar denna gång.

Burman, Kalla och Halfvarsson saknas i Ruka

Både Calle Halfvarsson och Jens Burman saknas i truppen efter en något strulig säsongsinledning.

– Calle och Jens har tillsammans med tränarteamet analyserat läget och för bägge två är VM det viktigaste denna säsong. I nuläget med skadekänning på Jens och uppträning för Calle bedöms det klokaste beslutet vara att de inte tävlar kommande helg, säger Byström.

I truppen saknas också Charlotte Kalla som för två veckor sedan testades positivt för covid-19. Landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson meddelar att hon är på bättringsvägen men inte redo för tävling.

Förutom världscupen är en av årets höjdpunkter Tour de Ski.

Svenska truppen till världscupen i Ruka

Damer:

 • Emma Ribom, Piteå elit SK
 • Anna Dyvik, IFK Mora SK
 • Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK
 • Moa Lundgren, IFK Umeå
 • Linn Svahn, Östersunds SK
 • Ebba Andersson, Piteå elit SK
 • Jonna Sundling, Piteå elit SK
 • Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF

Herrar:

 • Johan Häggström, Piteå elit SK
 • Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK
 • William Poromaa, Åsarna IK
 • Marcus Grate, IFK Umeå
 • Axel Ekström, IFK Mora SK

Gillar du längdskidor? Läs mer här: