Vandringsstavar – rätt längd är viktigast när du ska välja stavar för vandring

Vandringsstavar – Allt för att välja bäst stavar för vandring!

Vandringsstavar är bra både som avlastande stöd på en vandring och som träningsredskap. Det finns mängder av trekkingstavar att välja mellan och skillnaderna är oftast små, men skillnaderna kan också vara avgörande för hur stavarna passar. Det är viktigt att stavarna har rätt längd och att de är prisvärda, så du får mycket vandring för pengarna.

Att vandra på vandringsleder i Sverige har blivit allt mer populärt och att gå på tur eller fjällmiljö ställer andra krav på utrustningen, jämfört med att till exempel träna stavgång eller springa med stavar.

Särskilt nu under “coronatider” är utomhusaktiviteter så som vandring extra populärt. Eller varför inte helt enkelt bara gå stavgång i vårsolen?

Läs vår guide till de bästa vandringsstavarna här nedan eller gå direkt till Vandring hos Outdoorexperten här för att se deras utbud »

Upp till 60% rabatt
Outdoorexperten logga
Lagerrensning
Upp till 60% rabatt på kläder, skor och utrustning från tidigare säsonger.
Upp till 60% rabatt på kläder, skor och utrustning från tidigare säsonger. Show Less
Inspirationsfilm från STF.

5 populära vandringsstavar

VandringsstavarOrdinarieRabattpris
Swix Sonic X-Trail Carbon2 395 krSaknas
Black Diamond Distance Carbon FLZ1 699 kr1 215 kr
Scott Pole Cascade 2-Part1 195 krSe här »
Bungypumb Energy Träningsstavar995 krSe här »
Silva Ex-Pole Orange449 kr309 kr

Vad ska jag tänka på när jag väljer vandringsstavar?

 • Längden på stavarna
 • Vikt och utformning (till exempel om stavarna ska vara hopfällbara)
 • Material i staven och handtagets utformning

Andra saker att tänka på när du väljer vandringsstavar är sådant som pris, kvalitet och varumärke.

Längd på vandringsstavar

Hur långa ska vandringsstavar vara?

Stavguiden rekommenderar att du räknar ut rätt längd för vandringsstavar och gåstavar genom formeln [Din kroppslängd] x 0,67 = [Stavarnas längd]. Längden på stavarna bör med andra ord vara ungefär två tredjedelar av din egen längd.

Rätt längd på vandringsstavar

Din längdUträknad stavlängdStavlängd (rek.)

150 cm

100,5 cm

100 cm

160 cm

107,2 cm

105-110 cm

170 cm

113,9 cm

110-115 cm

180 cm

120,6 cm

120 cm

190 cm

127,3 cm125-130 cm

Om du inte vet hur lång du är ska du se till att armbågen är i omkring 90 graders vinkel när du håller i stavarna framför dig.

OBS! – Att tänka på när du väljer längd på stavar

Ofta är det svårt att pricka in exakt den stavlängd du räknat ut, eftersom tillverkarna gör stavarna i förbestämda storlekar. Hamnar ”din” stavlängd mitt emellan två längder som finns till försäljning behöver du fundera på om du vill ha något för långa stavar, eller något för korta.

En tumregel är att om du ska vandra med stavar är det bättre att ha precis din uträknade längd eller lite för långa stavar, medan om du ska springa med stavar väljer något kortare. Det här gäller även gåstavar.

Ju mer uppför du planerar att gå eller springa, desto bättre är det med kortare stavar (vilket även gäller stavar för längdskidåkning, till exempel till skidalpinism).

Det bästa är dock förstås alltid att hitta en stavlängd som är så nära den uträknade längden som möjligt. Att det blir exakt rätt på centimetern är nästan en utopi

(Och även om du har precis rätt stavlängd kommer du säkert få viss träningsvärk de första gångerna med vandringsstavar eller gåstavar).

Vandra i Sverige – här är 10 platser som Världsnaturfonden rekommenderar
Vandra i Sverige – upplev ett fantastiskt landskap. Pressfoto: Börje Olsson
Finns det speciella vandringsstavar för kvinnor och män?

Ja och nej. De allra flesta stavarna som är gjorda för vandring är av så kallad Unisex-modell, det vill säga för både kvinnor och män.

De stavmodeller som är gjorda för kvinnor är i regel lättare än Unisex-modellerna. Även designen kan skilja sig (färg och form).

Finns det speciella vandringsstavar för barn?

Ja, det finns stavar som är gjorda för barn.

Stavar för barn är i regel lättare än de traditionella Unisex-modellerna. Även designen kan skilja sig (färg och form), liksom förstås längden.

Vikt och utformning

Därför är det viktigt med lätta stavar till vandring

Om du håller i två par olika stavar kan det kännas som att vikten inte spelar någon roll.

“Hur mycket kan det skilja mellan ett par stavar som väger 284 gram istället för 334 gram”, kanske du tänker?

Om du går 5 000 steg (mellan 4-5 kilometer). För varje steg lyfter du dina stavar och den totala vikten som belastar dina armar blir hela 250 kilo mer med ett par stavar som väger 334 gram istället för 284 gram.

Att välja ett par ultralätta stavar kommer spara dig mycket energi, oavsett om du går med stavarna eller har dem i ryggsäcken under vandringen.

Hopfällbara stavar eller inte?

Stavar som går att fälla ihop är smidiga att ta med sig och lätta att packa. Delbara och hopfällbara vandringsstavar ger en större frihet än stavar som är gjorda i ett (1) stycke. De bästa vandringsstavarna är i regel hopfällbara.

Du kan till exempel fästa hopfällbara stavar på din ryggsäck om du är på fjällvandring – eller bära dem med dig under ett träningspass där du planerat att träna löpning med stavar.

Det finns både tvådelade och tredelade vandringsstavar. Stavens delar är ihåliga och sitter ihop med en “inplastad” och böjbar vajer, vilket gör att den går lätt att sätta ihop.

När du vecklar ut staven passar delarna automatiskt och det enda du behöver göra är att låsa vajern med hjälp av en liten knapp under handtaget. De här modellerna är bra för terränglöpning med stavar eftersom du kan fälla ihop stavarna vid längre nedförsbackar eller på flacka partier.

Vissa sorters vandringsstavar fungerar som ett teleskop, där du fäller ut staven för att de ska få sin ordinarie längd (istället för att vika ihop den). Generellt sett brukar teleskopstavar vara tjockare och tyngre än vikbara stavar.

En nackdel med hopfällbara vandringsstavar är att de oftast är något dyrare än traditionella. Det sägs även ibland att fällbara stavar är mindre tåliga, men det är en sanning med modifikation eftersom stavarnas tålighet mer beror på vilket material de är gjorda av, snarare än om de är delbara eller ej.

Vill du kunna lägga undan dina stavar under vandringen, ta med dem på en resa eller springa lopp med stavar rekommenderar vi att du köper ett par som är hopfällbara. Flexibiliteten är värd sitt pris.

Sammanfattning vandringsstavar

🚶 Vad ska jag tänka på när jag väljer vandringsstavar?

Det viktigaste att tänka på är vandringsstavarnas längd. Även vikt och utformning (till exempel om stavarna ska vara hopfällbara) kan vara bra att fundera över. Materialet kan vara viktigt för vissa, liksom handtagets utformning, stavens hållfasthet och om spetsarna ska vara utbytbara eller ej. Ska du köpa gångstavar är det bra att se över motståndet om du vill ha “fjädring” i stavarna.

📏 Hur långa ska vandringsstavar vara?

Stavguiden rekommenderar att du räknar ut rätt längd på vandringsstavar genom formeln (Din kroppslängd) x 0,67. Längden på stavarna bör med andra ord vara ungefär två tredjedelar av din kroppslängd. Läs mer och se tabell här på stavguiden.se/vandringsstavar.

❓ Hur fungerar hopfällbara stavar?

Tvådelade och tredelade stavar är ihåliga och sitter ihop med en “inplastad” och böjbar vajer. När du vecklar ut staven passar delarna automatiskt och det enda du behöver göra är att låsa vajern med hjälp av en liten knapp under handtaget. Det finns även teleskopstavar, som den här staven från MSR.

🧒 Finns det speciella vandringsstavar för barn?

Ja, det finns stavar som är gjorda för barn. Vandringsstavar för barn är i regel lättare än de traditionella Unisex-modellerna. Även designen kan skilja sig (färg och form), liksom förstås längden.

⛰️ Kan man träna löpning med stavar?

Absolut! 2012 tilldelade European Athletics Innovation Awards en studie som tog ett samlat grepp kring träningsfördelarna med att springa med stavar. Läs mer här på stavguiden.se/loparstavar.

Tips på bra vandringsstavar

Swix Sonic X-Trail, Carbon

Swix Sonic X-Trail, Carbon är, liksom originalet Sonic X-Trail, ett par superlätta och mångsidiga vandringsstavar. Stavarna passar till allt från löpning och trekking till långa expeditioner, där lätt vikt och kompakthet är viktiga faktorer.

X-Trail-serien brukar ses som de bästa vandringsstavarna.

Den största skillnaden mellan X-Trail och X-Trail Carbon är materialet; Sonic X-Trail Carbon är tillverkad i kolfiber istället för aluminium, vilket får ner vikten ännu mer.

Stavarna är hopfällbara och utrustade med ett Comfort Connection-system, vilket är en speciellt utformad rem som passar på sommaren, när du inte använder handskar, men ändå vill undvika skavsår i händerna.

X-Trail Carbon har även Multi Grip-handtag i kork med EVA-förlängning, vilket gör dem bekväma mot huden och ger bra grepp även när greppen är blöta.

Flexi Basket-funktionen gör att du enkelt kan byta truga om det är ett behov du har. Det här är kort och gott lite av en värstingstav!

 • Material: Swix Carbon technology Swix CT1 Grade (kolfiber)
 • Längd: Mellan 100 och 135 cm (5 cm intervall)
 • Längd, hopfälld: 39 cm
 • Vikt (vid 110-130 cm): 378g/par
 • Pris: Se här »
Black Diamond Distance Carbon Flz Z-Poles

Det här är vår favoritstav, framförallt för dig som vill både vandra och springa med stavar.

Black Diamond Distance Carbon Flz Z är Black Diamonds premiumstav, utrustade med ett extra stöd och med riktigt vass slitstyrka. Genom förstärkningar kring låsmekanismen och övre delen av skaftet upprätthålls en hög kvalitet rakt igenom.

Stavarna är helt gjorda i kolfiber, har enkel FlickLock-justering och lättviktiga handtag i EVA-skum. Gummispetsarna är utbytbara och ihopfällningen är en av de smidigaste du kan hitta.

 • Serie: Distance
 • Vikt per par: 332 g (95-110 cm), 360 g (105-125 cm), 385 g (120-140 cm)
 • Full längd: 95-110 cm / 105-125 cm / 120-140 cm
 • Kollapsad längd: 34 cm (95-110 cm), 37 cm (105-125 cm), 40 cm (120-140 cm)
 • Pris: Se här »