Vandringsstavar – Allt för att välja bäst stavar för vandring!

Att köpa rätt vandringsstavar kan vara svårt. Det finns mängder av stavar för vandring att välja mellan och skillnaderna är oftast små, men kan vara avgörande för hur stavarna passar. Det viktigaste är att stavarna har rätt längd och att de är prisvärda, så du får mycket vandring för pengarna.

Att vandra har blivit allt mer populärt och att gå på tur eller fjällmiljö ställer andra krav på utrustningen, jämfört med att till exempel träna stavgång eller springa med stavar.

Särskilt nu under “coronatider” är utomhusaktiviteter så som vandring extra populärt. Eller varför inte helt enkelt bara gå stavgång i vårsolen?

Gå direkt till Vandring hos Outdoorexperten här >>

VandringsstavarOrdinarieRabattpris
Swix Sonic X-Trail Carbon2 395 krSaknas
Black Diamond Distance Carbon FLZ1 699 kr1 215 kr
Scott Pole Cascade 2-Part1 195 krSe här >>
Bungypumb Energy Träningsstavar995 krSe här >>
Silva Ex-Pole Orange449 kr309 kr

Vad ska jag tänka på när jag väljer vandringsstavar?

    • Längden på stavarna
    • Vikt och utformning (till exempel om stavarna ska vara hopfällbara)
    • Material i staven och handtagets utformning

Andra saker att tänka på när du väljer vandringsstavar är sådant som pris, kvalitet och varumärke.

Längd på vandringsstavar

Hur långa ska vandringsstavar vara?

Stavguiden rekommenderar att du räknar ut rätt längd för vandringsstavar genom formeln [Din kroppslängd] x 0,67 = [Stavarnas längd]. Längden på stavarna bör med andra ord vara ungefär två tredjedelar av din egen längd.

Rekommenderad längd på vandringsstavar

Din längd

Uträknad stavlängd

Stavlängd (rekommendation)

150 cm

100,5 cm

100 cm

160 cm

107,2 cm

105-110 cm

170 cm

113,9 cm

110-115 cm

180 cm

120,6 cm

120 cm

190 cm

127,3 cm

125-130 cm

Om du inte vet hur lång du är ska du se till att armbågen är i omkring 90 graders vinkel när du håller i stavarna framför dig.

OBS! – Att tänka på när du väljer längd på stavar

Ofta är det svårt att pricka in exakt den stavlängd du räknat ut, eftersom tillverkarna gör stavarna i förbestämda storlekar. Hamnar ”din” stavlängd mitt emellan två längder som finns till försäljning behöver du fundera på om du vill ha något för långa stavar, eller något för korta.

En tumregel är att om du ska vandra med stavar är det bättre att ha precis din uträknade längd eller lite för långa stavar, medan om du ska springa med stavar väljer något kortare.

Ju mer uppför du planerar att gå eller springa, desto bättre är det med kortare stavar (vilket även gäller stavar för längdskidåkning, till exempel till skidalpinism).

Det bästa är dock förstås alltid att hitta en stavlängd som är så nära den uträknade längden som möjligt. Att det blir exakt rätt på centimetern är nästan en utopi (och även om du har precis rätt stavlängd kommer du säkert få viss träningsvärk de första gångerna).

Vandra i Sverige – här är 10 platser som Världsnaturfonden rekommenderar
Vandra i Sverige – upplev ett fantastiskt landskap. Pressfoto: Börje Olsson
Finns det speciella vandringsstavar för kvinnor och män?

Ja och nej. De allra flesta stavarna som är gjorda för vandring är av så kallad Unisex-modell, det vill säga för både kvinnor och män.

De stavmodeller som är gjorda för kvinnor är i regel lättare än Unisex-modellerna. Även designen kan skilja sig (färg och form).

Finns det speciella vandringsstavar för barn?

Ja, det finns stavar som är gjorda för barn.

Stavar för barn är i regel lättare än de traditionella Unisex-modellerna. Även designen kan skilja sig (färg och form), liksom förstås längden.

Vikt och utformning

Därför är det viktigt med lätta stavar till vandring

Om du håller i två par olika stavar kan det kännas som att vikten inte spelar någon roll. “Hur mycket kan det skilja mellan ett par stavar som väger 284 gram istället för 334 gram”, kanske du tänker?

Tänk dig att du går med varje par stavar och att sträckan för enkelhetens skull blir ungefär 5 000 steg (mellan 4-5 kilometer). För varje steg lyfter du dina stavar och den totala vikten som belastar dina armar blir hela 250 kilo mer med ett par stavar som väger 334 gram istället för 284 gram.

Att välja ett par ultralätta stavar kommer spara dig mycket energi, oavsett om du går med stavarna eller har dem i ryggsäcken under vandringen.

Black Diamond erbjuder många olika typer av vandringsstavar. Se till att hitta en som passar dig.
Klicka här för att se aktuellt utbud och de senaste priserna hos Outdoorexperten >>

Hopfällbara stavar eller inte?

Stavar som går att fälla ihop är smidiga att ta med sig och lätta att packa. Du kan till exempel fästa dem på din ryggsäck om du är på fjällvandring – eller bära dem med dig under ett träningspass där du planerat att träna löpning med stavar. Delbara vandringsstavar ger kort och gott en annan frihet än stavar som är gjorda i ett (1) stycke.

Det finns både tvådelade och tredelade vandringsstavar. Stavens delar är ihåliga och sitter ihop med en “inplastad” och böjbar vajer, vilket gör att den går lätt att sätta ihop. När du vecklar ut staven passar delarna automatiskt och det enda du behöver göra är att låsa vajern med hjälp av en liten knapp under handtaget.

Vissa sorters vandringsstavar fungerar som ett teleskop, där du fäller ut staven för att de ska få sin ordinarie längd (istället för att vika ihop den). Generellt sett brukar teleskopstavar vara tjockare och tyngre än vikbara stavar.

En nackdel med hopfällbara vandringsstavar är att de oftast är något dyrare än traditionella. Det sägs även ibland att fällbara stavar är mindre tåliga, men det är en sanning med modifikation eftersom stavarnas tålighet mer beror på vilket material de är gjorda av, snarare än om de är delbara eller ej.

Vill du kunna lägga undan dina stavar under vandringen, ta med dem på en resa eller springa lopp med stavar rekommenderar vi att du köper ett par som är hopfällbara. Flexibiliteten är värd sitt pris.

Bäst stavar för löpning enligt Stavguiden är Black Diamond Distance Carbon Z
Black Diamond Distance Carbon Z är en riktig värsting och en stav som vi utsett till den bästa löparstaven 2020.

Sammanfattning vandringsstavar: 5 frågor och svar

🚶 Vad ska jag tänka på när jag väljer vandringsstavar?

Det viktigaste att tänka på är längden på stavarna. Även vikt och utformning (till exempel om stavarna ska vara hopfällbara) kan vara bra att fundera över. Materialet kan vara viktigt för vissa, liksom handtagets utformning, stavens hållfasthet och om spetsarna ska vara utbytbara eller ej.

📏 Hur långa ska vandringsstavar vara?

Stavguiden rekommenderar att du räknar ut rätt längd för löparstavar genom formeln (Din kroppslängd) x 0,67. Längden på stavarna bör med andra ord vara ungefär två tredjedelar av din kroppslängd. Läs mer och se tabell på stavguiden.se.

❓ Hur fungerar en hopfällbar stav?

Tvådelade och tredelade stavar är ihåliga och sitter ihop med en “inplastad” och böjbar vajer. När du vecklar ut staven passar delarna automatiskt och det enda du behöver göra är att låsa vajern med hjälp av en liten knapp under handtaget. Det finns även teleskopstavar.

🧒 Finns det speciella vandringsstavar för barn?

Ja, det finns stavar som är gjorda för barn. Vandringsstavar för barn är i regel lättare än de traditionella Unisex-modellerna. Även designen kan skilja sig (färg och form), liksom förstås längden.

⛰️ Kan man springa med stavar?

Absolut! 2012 tilldelade European Athletics Innovation Awards en studie som tog ett samlat grepp kring träningsfördelarna med att springa med stavar. Läs mer här på Stavguiden.se.

Var kan jag köpa bra vandringsstavar?

Vi som skriver Stavguiden har själva använt Outdoorexperten och rekommenderar dem.

Gå direkt till Vandring hos Outdoorexperten här >>

Jämför deras utbud och priser för att hitta den sajt som passar dig bäst.

Till Outdoorexperten