En lummig skog nära en sjö eller en bergskam på fjället? I Sverige finns det vandringsleder som passa alla – från avancerad hiking till enkla utflykter för hela familjen.
I den här artikeln har vi på Stavguiden samlat tips på vandringsleder i Sverige.
Oavsett om du älskar att vandra för frihetskänslan, naturupplevelsen eller äventyret så finns det en led för dig. Att vandra i Sverige är kort och gott en perfekt ”hemester” eller ”svemester”.
Vart vill du gå?
Innehåll | Genvägar
Vandringsleder i Sverige
Upptäck den svenska naturen via någon av alla fantastiska vandringsleder. Välj landskap i listan nedan för att se vilka vandringsleder som finns just där.
- Bohuslän
- Blekinge
- Dalarna
- Dalsland
- Gotland
- Gästrikland
- Halland
- Hälsingland
- Härjedalen
- Jämtland
- Lappland
- Medelpad
- Norrbotten
- Närke
- Skåne
- Småland
- Södermanland
- Uppland
- Värmland
- Västmanland
- Västerbotten
- Västergötland
- Ångermanland
- Öland
- Östergötland
Bra vandringsleder kännetecknas av:
- Vacker och spektakulär natur
- Lättillgänglig start-/målpunkt (gärna med anslutning till kollektivtrafik)
- Tydligt uppmärkning med information om avstånd och väderstreck
- Flera olika längder erbjuds (gärna med samma start- och målpunkt)
- Boende-/övernattningsmöjligheter i anslutning till leden
Så markeras vandringsleder
Vandringsleder är markerade med färg som målas på stolpar, stenar, rösen och/eller träd.
- Sommarleder är utmärkta med orange-röd färg.
- Vinterleder markeras med röda ledkryss på järnstolpar.
Förutom färgmarkeringar finns på de flesta vandringsleder vägvisningsskyltar. Skyltarna har blå bakgrund med vit text.
Tips innan du ger dig ut på vandringsleder
Det finns mycket att tänka på inför en vandring. Rätt utrustning är förstås A och O, men låt oss börja med att lista några allmänna råd och tips.
Låt terräng och erfarenhet hänga ihop
Visst kan det vara lockande att kasta sig ut på första bästa vandringsled eller ta en roadtrip upp till Kebnekaise för att gå på tur? Särskilt kanske efter att ha hängt på sociala medier och bildgooglat alla vackra platser…
Kom ihåg att vandring inte är någon lek – särskilt inte på mer otillgängliga platser med fjäll- och bergsmiljö. Naturen kan vara grym mot den som är dåligt förberedd och tar sig vatten över huvudet.
OBS! Valet av vandringsled och terräng ska anpassas utefter den som är minst erfaren i gruppen. Det räcker inte med att en (1) person ”har koll”.
Börja vandringskarriären med enklare vandringsleder; de som är mindre tekniskt krävande, som inte har så extrema stigningar och som framförallt inte är överdrivet långa.
Det är betydligt bättre att börja ”för enkelt” än att starta med en riktigt risig upplevelse. Risken finns att du eller den du vandrar med aldrig vill ge er ut igen om den första vandringen känns misslyckad.
Är du en erfaren vandrare vet du vad vi pratar om. Alla har börjat någonstans.
Vandra på sommaren eller hösten
Vandringssäsongen i Sverige har sin peak på sommaren, men det ska sägas att hösten blivit allt mer populär de senaste åren.
I södra delen av landet kan man vandra mer eller mindre året runt på ordinarie vandringsleder. Norröver är det betydligt mer säsongsbetonat.
Normalt sett är det högsäsong för att vandra i Sverige från midsommar och in i september och oktober.
- I vandringskretsar brukar man säga att de som är intresserad av växtriket och vill se färgsprakande blommor och gröna blad ger sig ut tidigt på säsongen.
- De som vill slippa mygg – och inte är ute efter grönska – bör schemalägga sin vandring till hösten.
Under ”lågsäsongen”, det vill säga mot senhösten, är det generellt sett färre barnfamiljer ute på lederna.
Planera tid och sträcka ordentligt
På vandring går man inte lika fort som man gör i en stad; helt enkelt för att naturen är mer krävande, packningen väger mer och för att man då och då stannar till för att njuta av naturen.
En tumregel är att tempot under en vandring är ungefär 20 minuter per kilometer. Det innebär att en timmes vandring tar en omkring 3 kilometer.
Den som är nybörjare bör räkna med mer tid per distans och framförallt tänka på att inte gå ut för fort. Det är inte ovanligt att nya vandrare tycker det känns ”larvigt” att gå långsamt i början (men istället brukar de krokna mot slutet).
När det kommer till sträcka och val av led ska man komma ihåg att lägga all prestige åt sidan. Det är helt okej att vända om eller välja en kortare distans än vad man först hade tänkt.
Ju mer ogästvänlig terräng och utmanande förutsättningar – desto klokare val och mer sunt förnuft krävs.
Följ flera väderleksrapporter
Innan du ger dig ut på en vandringsled ska du få in som rutin att kolla flera vädertjänster för att få så mycket input som möjligt inför din tur.
Kom ihåg att kolla upp flera klockslag under dagen/helgen/veckan som du planerar att vandra. Vädret kan skifta under turen och skilja sig helt och hållet från hur det är på eftermiddagen jämfört med hur det var på morgonen.
Tips på bra vädertjänster
- SMHI – smhi.se
- AccuWeather – accuweather.com
- Klart.se – klart.se
- YR.no – yr.se (svenska)
- Met Office – metoffice.gov.uk
- Kustväder – sjoraddning.se/vader
Om du ska besöka någon av de vandringsleder som ligger på fjället ska du se till att skriva ner de klockslag som vädret väntas skifta kring. Det är nämligen inte givet att du alltid har täckning och kan uppdatera dig under vandringens gång.
Boende längs med vandringsleder
Under de senaste åren har vandring vuxit som turist- och semesterform, vilket gjort att många hotell och pensionat flyttat allt närmre vandringslederna.
Längs med de största vandringslederna finns STF*-anläggningar att bo på. Längre bort från civilisationen finns övernattningsstugor och fjällstationer.
En del vandrare som vill vara helt egna väljer att bo i tält. Det är inte givet att vandringslederna har särskilda tältplatser, utan snarare ”rastplatser” där tältare brukar samlas.
Att tälta på en vandringsled innebär INTE per automatik att det finns sådana förnödenheter som en camping erbjuder, till exempel dusch, toalett, rinnande vatten med mera.
*STF = Svenska Turistföreningen
Överväg att ta en guidad vandring
Innan man gör sin första fjällvandring kan det vara bra att gå en så kallad ”guidad vandring”.
På en guidad vandring får ges en introduktion till hur det är att vara på fjället. Det är en förberedande vandring där du får ta del av en erfaren vandrares tips och kunskap.
På många av Svenska Turistföreningens fjällstationer arrangeras nybörjarvandringar med dagsturer på 4-6 timmar och 12-25 kilometer.
Packa rätt utrustning
När det kommer till vilken utrustning man bör ha med sig under en vandring är det som med mycket annat; det beror på årstid, väder, erfarenhet och typ av vandringsled. Dessutom är förstås den egna budgeten viktig att ta hänsyn till.
Med det sagt så finns det några saker som ”alla” som vill vandra i Sverige bör överväga att ha med sig. Det finns också en djungel av ”extrasaker” som inte är helt nödvändiga – tillbehör och utrustning som kan göra utflykten bättre eller enklare.
Här på Stavguiden har vi en stor guide om vandringsstavar, vilket är något som finns i alla prisklasser och som gör vandringen mer njutbar.
När det kommer till själva packningen är det inte bara VILKEN utrustning man tar med sig som är viktig att tänka på, utan också HUR man packar den. Bra utrustning som packas dåligt riskerar att sänka upplevelsen ordentligt.
Se gärna det här videoklippet nedan för bra och konkreta tips på hur du bäst kan packa din vandringsryggsäck.
Lista på populära vandringsleder
Det finns mängder av topplistor på de bästa och mest populära vandringslederna. Här har vi samlat några av dem om inspiration.
Bästa vandringslederna, enligt Svenska Turistföreningen (STF)
- Grövelsjöfjällen
- Kungsleden
- Laponia
- Vålådalen
- Signaturled Österlen
- Saltoluokta – Kvikkjokk
- Jämtlandstriangeln
Sveriges vackraste vandringsleder, enligt Skyscanner
- Kungsleden
- Österlenleden
- Höga kusten-leden
- Kynneslingan
- Östgötaleden
- Offsjörundan
- Bohusleden
- Padjelantaleden
Vackraste vandringsleder, enligt MåBra
- Skåneleden Österlen
- Jämtlandstriangeln
- Östgötaleden
- Siljanseden
- Signaturled Öland
- Höga Kusten
- Signaturled Södra Bohuslän
- Vindelfjällen
- Bergslagsleden
- Kungsleden
- Sörmlandsleden
- Finnskogsleden
5 vackra vandringsleder i Sverige, enligt SvD
- Kungsleden
- Östgötaleden
- Höga Kusten-leden
- Kynneslingan (Bohuslän)
- Österlenleden
Sammanfattning vandringsleder i Sverige
Om man sammanställer de topplistor som finns, bland annat från Svenska Turistföreningen och Svenska Dagbladet, så rankas Kungsleden och Österlenleden till två av de vackraste i Sverige.
Högsäsong för vandring i Sverige är från midsommar till september-oktober. Tidigt på säsongen är naturen färgrik med blommor och gröna blad, medan det på hösten är mindre mygg (och mer regn).
Här på Stavguiden har vi flera guider om vandring. Listan över bra leder i Sverige är populär, samt även den stora guiden till rätt vandringsstavar »
Utrustning och tillbehör
Här i ”vandringsbutiken” jämförs utbud och priser automatisk från olika e-handlare.