Löparstavar – Allt för att välja bäst stavar för löpning!

Att välja rätt löparstavar när du ska springa med stavar är A och O för att lyckas med träningen. Väljer du kvalitativa stavar för din löpning kan du vara säker på att de även fungerar utmärkt som vandringsstavar.

Det finns många fördelar med att träna löpning med stavar. Särskilt nu i “coronatider” kan det vara extra skönt att göra utomhusträningen mer effektiv.

Genom att springa med stavar aktiverar flera stora muskelgrupper, arbetar med bålen på ett helt annat sätt än vid “vanlig” löpning, samt förstås tränar stakmuskulaturen om du planerar att åka längdskidor under vintern.

Löparstavar är utmärkt för att “hufsa” med långa kliv i svagt lutande uppförsbacke.

Outdoorexperten loggaUpp till 60% rabatt
Lagerrensning
Upp till 60% rabatt på kläder, skor och utrustning från tidigare säsonger.

Stavgång ökar syreupptagningsförmågan jämfört med vanlig gång, en effekt som även gäller löpning med stavar.

Terränglöpning med stavar ger bra variation för både kropp och knopp. Den mentala aspekten “att tänka på någonting annat än själva löpsteget” ska inte underskattas.

Positiva effekter av att springa med stavar:
  • Minskad belastning på benmuskler och leder
  • Förbättrad hållning och ökat driv
  • Ökad balans och stabilitet på tekniska stigar
  • Bättre rytm och ökad stegfrekvens
  • Mental avlastning vid träning efter skador

Söker du stora utmaningar och vill springa i Alperna kan ett par stavar spara mycket kraft när du ska ta dig långa sträckor uppför.

LöparstavarOrdinarieRabattpris
Swix Sonic X-Trail Carbon2 395 krSaknas
Black Diamond Distance Z1 199 kr877 kr
Scott Pole Cascade 2-Part1 195 krSe här >>
Bungypumb Energy Träningsstavar995 krSe här >>
Silva Ex-Pole Orange449 kr309 kr

Vad ska jag tänka på när jag väljer löparstavar?

  • Längden på stavarna
  • Vikt och utformning (till exempel om stavarna ska vara hopfällbara)
  • Material i staven och handtagets utformning

Andra saker att tänka på när du väljer löparstavar är sådant som pris, hållfasthet och varumärke. En annan sak som är bra att tänka på är om stavspetsarna är utbytbara, eftersom slitaget vid löpning med stavar är större än om du vandrar.

Längd på löparstavar

Hur långa ska stavar för löpträning vara?

Stavguiden rekommenderar att du räknar ut rätt längd för löparstavar genom formeln [Din kroppslängd] x 0,67 = [Stavarnas längd]. Längden på stavarna bör med andra ord vara ungefär två tredjedelar av din kroppslängd.

Rekommenderad längd på löparstavar

Din längd

Uträknad stavlängd

Stavlängd (rekommenderad)

150 cm

100,5 cm

100 cm

160 cm

107,2 cm

105-110 cm

170 cm

113,9 cm

110-115 cm

180 cm

120,6 cm

120 cm

190 cm

127,3 cm

125-130 cm

Om du inte vet hur lång du är ska du se till att armbågen är i ungefär 90 graders vinkel när du håller i stavarna framför dig.

Sporttema loggaStort utbud!
Erbjudanden från Sporttema!
Just nu har Sporttema sänkt priserna på mängder av träningsmaskiner och utrustning som passar perfekt för hemmahymmet.

OBS! – Att tänka på när du väljer längd på stavar

Ofta är det svårt att pricka in exakt den stavlängd du räknat fram, eftersom tillverkarna gör stavarna i förbestämda storlekar.

De vanligaste storlekarna är 100, 110, 120 och 130 centimeter, men variationer förekommer mellan olika varumärken. Hamnar ”din” stavlängd mitt emellan två längder behöver du fundera på om du vill ha något för långa stavar, eller något för korta.

En tumregel är att om du ska vandra med stavar är det bättre att ha precis som uträknat eller lite för långa stavar, medan om du ska springa med stavar bör välja något kortare. Ju mer uppför du planerar att gå eller springa, desto bättre är det med kortare stavar.

Det bästa är dock förstås alltid att hitta en stavlängd som är så nära den uträknade längden som möjligt, men måste du välja – ta en kortare storlek om det är löpning som är den primära aktiviteten.

Att det blir exakt rätt på centimetern är nästan en utopi (och även om du har precis rätt stavlängd kommer du mest troligt få viss träningsvärk de första gångerna i alla fall).

Stavguiden hjälper dig att välja rätt löparstavar. Att springa med stavar är bra träning, men tänk på att välja rätt längd på stavarna - och välja en stav som passar dig!
Klicka här för att gå direkt till Outdoorexpertens sektion för stavar, där du kan inspireras och jämföra olika typer av stavar >>

Vikt och utformning

Vikten av springa med lätta löparstavar

Om du håller i två par olika löparstavar kan det kännas som att vikten inte spelar någon roll. Hur mycket kan det skilja mellan ett par stavar som väger 284 gram istället för 334 gram?

Tänk dig att du springer terränglöpning med varje par stavar i 5 kilometer, och att det för enkelhetens skull motsvarar ungefär 5 000 steg. För varje steg lyfter du dina stavar och den totala vikten som belastar dina armar blir hela 250 kilo mer med ett par stavar som väger 334 gram istället för 284 gram.

Att välja ett par lätta löparstavar kommer spara dig mycket energi, oavsett om du springer med stavarna eller har dem i löparryggsäcken.

Hopfällbara stavar eller inte?

Löparstavar som går att fälla ihop är smidiga att ta med sig och lätta att packa. Du kan till exempel fästa dem på din ryggsäck om du är på fjälltur – eller bära dem med dig under ett träningspass där du inte behöver dem hela sträckan.

Delbara löparstavar ger kort och gott en annan frihet än stavar som är gjorda i ett (1) stycke.

Det finns både tvådelade och tredelade löparstavar, eller springstavar som de också kan kallas. Stavens delar är ihåliga och sitter ihop med en “inplastad” och böjbar vajer, vilket gör att den går lätt att sätta ihop.

När du vecklar ut staven passar delarna automatiskt och det enda du behöver göra är att låsa vajern med hjälp av en liten knapp under handtaget.

Vissa sorters stavar fungerar som ett teleskop, där du fäller ut staven för att de ska få sin ordinarie längd (istället för att vika ihop den). Generellt sett brukar teleskopstavar vara tjockare och tyngre än vikbara stavar.

Stavar med teleskopfunktion passar i regel bättre för vandring eller stavgång.

En nackdel med hopfällbara löparstavar är att de kan vara något dyrare än traditionella. Det sägs även ibland att fällbara stavar är mindre tåliga, men det är en sanning med modifikation eftersom stavarnas tålighet framförallt beror på vilket material de är gjorda av, snarare än om de är delbara eller ej.

Vill du kunna lägga undan dina stavar under träningspasset, ta med dem på en resa eller springa lopp med dem rekommenderar vi att du köper ett par som är hopfällbara.

Flexibiliteten är oftast värd sitt pris och lätta stavar underlättar mycket.

Bäst stavar för löpning enligt Stavguiden är Black Diamond Distance Carbon Z
Black Diamond Distance Carbon Z är utsedd till Bästa löparstaven 2020 av Stavguiden.

Springa med stavar – träningseffekter och fördelar

Löparstavar minskar belastningen

En av de första gedigna studierna gjorda på löpning med stavar publicerades 1981 av Dr. G. Neureuther. Rapporten visade att den som springer med stavar kan minska belastningen med upp till 5 kilo per steg, vilket ger många ton på varje träningspass.

Ett par decennier efter det att Neureuthers studie vunnit mark publicerades fler rapporter, som nu var mer omfattande och specialiserade på träningseffekterna.

Lori Bolt fann att löpning med stavar minskade böjningen i knäleden under stegets accelerationsfas. Dessutom ökade maxläget mellan höft-tå, vilket man menade berodde på att den motsatta armens stöd av staven (höger arm stödjer rörelsen för vänster ben och tvärtom).

Bolt underströk även att stötar på kroppen minskade (belastningen på ben och bål reducerades), men att detta skedde på bekostnad av att hastigheten samtidigt sjönk.

Kort sagt så menade Bolt med kollegor alltså att träning med löparstavar minskar belastningen, men samtidigt gör det svårt att springa riktigt fort (vilket kanske inte är så konstigt om man har ett par stavar i händerna!).

Vandra i Sverige – Ore skogsrike i Dalarna är ett av Världsnaturfondens 10 tips
Att springa obanad terräng med stavar ger en fantastisk känsla av både träning och frihet. Pressfoto: Sebastian Kirppu
Stavar för löpning Avlastar även utför

År 2000 gjorde Christopher Knight och Graham Caldwell en studie där man lät försökspersonerna springa på ett löpband med konstant motlut.

Deras arbete visade att personer som använde springstavar hade något högre hjärtfrekvens, men upplevde mindre ansträngning i benen. Steglängden blev kortare, men frekvensen ökade något.

Forskarna menade att det här var ett sätt för energiproduktionen att balansera mellan den ökade belastningen i överkroppen, med minskad belastning i underkroppen.

Ungefär samtidigt som Knight & Caldwell utförde sin studie på uppförslöpning undersökte Eric Müller och Hermann Schwameder effekterna av att springa med stavar i nedförsbacke. Det här var även något som Michael Bohne och Juliane Abendroth-Smith några år senare kom att studera.

I korthet kom bägge studierna fram till att när någon springer med stavar utför minskade belastningen på höft, knä och fotleder.

2011 gjorde Glyn Howatson och hans kollegor ett experiment där man lät en stor grupp frivilliga gå upp och ner för Mount Snowden i USA. Personerna som hade tilldelats stavar för utflykten upplevde en lägre ansträngningsgrad än de som gjorde strapatsen utan stavar.

Det visade sig även att de som använt stavar återhämtade sig bättre dagarna efter experimentet.

att träna med stavar Hjälper till att höja pulsen

När det kommer till löparstavarnas effekt på syreupptagningsförmåga (VO2Max) visade Michael Saunders 2008 att både VO2Max och puls ökade hos personer som tränade med stavar, utan att de upplevde någon ökad subjektiv ansträngning.

Samma år som Saunders gjorde sina undersökning kom Matthieu Fossiac med en studie som visade att löpning med stavar inte signifikant ökade varken syreupptagningsförmåga eller hjärtfrekvens.

Det ska dock noteras att i Fossiacs arbete ”sprang” försökspersonerna på löpband med 20 (!) procents lutning.

En annan “take-away” från den studien var att muskelaktiviteten i vaderna minskade med stavar, och att aktiviteten i armarnas muskler ökade med 95 procent, vilket kanske inte är så konstigt med en så extrem lutning…

Det skulle med andra ord kunna gå att säga att löpning med stavar minskar belastningen på musklerna (särskilt benen), men att pulsen ökar.

För den som vill träna med stavar för att gå ned i vikt kan kombinationen lägre belastning och högre puls vara åtråvärd.

Även långdistans- och extremlöpare (berg eller ultra) kan enligt studierna ha nytta av att springa med stavar för att under lång tid kunna ligga på en jämnare belastning.

ökad träningsEffekt även vid stavgång

När det kommer till studier om vandringsstavar och stavgång finns det betydligt mer forskning att tillgå än specifikt för löpning.

Vaida Sokelienë och Vida Cesnaitienè fann 2011 att promenader med stavar ökade hjärtfrekvensen med 15 procent jämfört med jämförbara promenader utan stavar. Siffrorna är i linje med vad Milan Kutek kom fram till året därefter i sin studie.

Petr Bahensky gjorde liknande tester och hans resultat visade ”bara” 4,5% i ökning.

Sägas ska dock återigen att många studier refererar till tester utförda på löpband, vilket skiljer sig mycket från träning i naturens förutsättningar, där framförallt ojämnt underlag, varierande väder och vind är till stavarnas fördel.

Stavguiden – stavar för alla aktiviteter
Ett par stavar för skidor, vandring eller löpning kan ta dig till platser du aldrig förr har sett.
”Mycket effektivt för att öka den fysiska effekten av att springa”

2012 tilldelade European Athletics Innovation Awards en studie som tog ett samlat grepp kring fördelarna med att springa med stavar.

Hypotesen i arbetet var att träning med stavar, genom att minska påverkan och skador, samt att öka säkerhets- och träningseffekten, skulle ge flera fördelar vid löpträning – samtidigt som belastningen på ben och fötter minskade.

Författarna till studien, Tvrzník Aleš och Milan Kutek, fann (inte helt oväntat) mer intensiv andning och att bröst-, arm- och axelmuskler användes mer. Detta medförde att mer energi användes vid löpning med stavar, jämfört med löpning utan stavar.

Vad gäller belastningen på fötterna spelade primärt tempot in i resultatet.

Den prisade studien kom fram till att löpning med stavar minskar belastningen i underkroppen, sänker tempot något samt ger ”en subjektiv uppfattning om stabilitet”.

Det sistnämnda kunde deras tester inte styrka rent fysiologiskt, men den som tränar själv känner nog till att den mentala effekten inte ska underskattas.

Studien avslutade med konklusionen att löpning med stavar ”är mycket effektivt för att öka den fysiska effekten av att springa”.

Bäst stavar för löpning 2020

Bäst stavar för löpning enligt Stavguiden är Black Diamond Distance Carbon Z
Bästa löparstaven enligt Stavguiden.

Black Diamond har utvecklat Z-serien genom åren och den senaste versionen av springstavarna Distance Carbon är 30% styvare än föregångarna.

Hållfastheten har ökats i hela staven med extra fokus på stavens övre del. Vikten för två stavar är endast 284 gram (110 cm) och den tredelade designen gör dem enkla att bära med sig i hopfällbart läge (36 cm).

När du fällt ihop staven låser du den enkelt med Flick Lock-justering och den inbyggda Speed Cone-mekanismen. Greppet har hög andningsförmåga och snabb fukttransport, då det är tillverkat av lätt EVA-skum. Standardspetsarna som kommer med är utbytbara.

Vill du ha en stav som levererar från allra första steget ska du kort och gott välja Black Diamond Distance Carbon Z.

OBS! Priset på stavarna varierar beroende på säsong. Ta reda på vad olika stavar kostar just nu hos Outdoorexperten >>

Sammanfattning löparstavar: 5 frågor och svar

🏃 Vad ska jag tänka på när jag väljer löparstavar?

Det viktigaste att tänka på är längden på stavarna. Även vikt och utformning (till exempel om stavarna ska vara hopfällbara) kan vara bra att fundera över. Materialet kan vara viktigt för vissa, liksom handtagets utformning, stavens hållfasthet och om spetsarna ska vara utbytbara eller ej.

📏 Hur långa ska stavar för löpning vara?

Stavguiden rekommenderar att du räknar ut rätt längd för löparstavar genom formeln (Din kroppslängd) x 0,67. Längden på stavarna bör med andra ord vara ungefär två tredjedelar av din kroppslängd. Läs mer och se tabell på stavguiden.se.

❓ Hur fungerar en hopfällbar stav?

Tvådelade och tredelade stavar är ihåliga och sitter ihop med en “inplastad” och böjbar vajer. När du vecklar ut staven passar delarna automatiskt och det enda du behöver göra är att låsa vajern med hjälp av en liten knapp under handtaget. Det finns även teleskopstavar.

⛰️ För vem är det bra att springa med stavar?

För den som vill träna för att gå ned i vikt kan kombinationen lägre belastning och högre puls vara åtråvärd. Även långdistans- och extremlöpare (berg eller ultra) kan enligt studier ha nytta av att springa med stavar för att under lång tid kunna ligga på en jämnare belastning.

📈 Ger löpning med stavar extra träningseffekt?

2012 tilldelade European Athletics Innovation Awards en studie som tog ett samlat grepp kring fördelarna med att springa med stavar. Enligt studien aktiverades flera stora muskelgrupper, där både armar och bål aktiverades på ett helt annat sätt än vid “vanlig” löpning.

Här kan du jämföra och köpa bra löparstavar

Vi som skriver Stavguiden har själva använt återförsäljarna Outnorth och Outdoorexperten när vi köpt löparstavar.

Outdoorexperten logga
Mängder av friluftsprodukter!
Outdoorexperten har det mesta för en aktiv fritid. Här hittar du allt från utrustning och prylar till kläder och skor.