Start » Artiklar » Vandra i Sverige – HĂ€r Ă€r 10 platser som VĂ€rldsnaturfonden rekommenderar
Vandra i Sverige – hĂ€r Ă€r 10 platser som VĂ€rldsnaturfonden rekommenderar

Vandra i Sverige – HĂ€r Ă€r 10 platser som VĂ€rldsnaturfonden rekommenderar

VÀrldsnaturfonden WWF listar sina favoriter för den som vill vandra i Sverige.

Enligt en fÀrsk undersökning frÄn Novus planerar 72 procent av svenskarna att semestra i Sverige i Är.

–  Den största anledningen till att semestra i Sverige Ă€r förstĂ„s att det finns sĂ„ mycket vackert att se hĂ€r. En ökad klimatmedvetenhet tror jag ocksĂ„ bidrar till att allt fler semestrar i Sverige pĂ„ sommaren. Det varma vĂ€dret förra sommaren pĂ„verkar sĂ€kert ocksĂ„ hur mĂ„nga som vĂ€ljer att stanna i Sverige, sĂ€ger Ola HansĂ©n, senior klimatexpert WWF.

Perfekt att vandra i Sverige: ”AllemansrĂ€tten ger oss unika möjligheter”

WWF har tidigare Är lÄtit allmÀnheten rösta fram vackra och skyddsvÀrda naturomrÄden i Sverige i sommarkampanjen Svenska PÀrlor. Det Àr platser med en fantastisk natur som kan erbjuda unika naturupplevelser.

HÀr har deras naturvÄrdsexpert Ola Jennersten valt ut sina tio favoriter bland de över 50 pÀrlorna.

– Sveriges natur Ă€r fantastisk och allemansrĂ€tten ger oss unika möjligheter att vandra, vistas och Ă€ven tĂ€lta i naturen i hela landet. Med vĂ„ra tips nedan vill vi pĂ„minna om nĂ„gra av vĂ„ra finaste PĂ€rlor och jag hoppas att fler personer fĂ„r chans att upptĂ€cka dom i sommar, sĂ€ger Ola Jennersten, expert biologisk mĂ„ngfald WWF.

VÀrldsnaturfonden rekommenderar 10 svenska naturomrÄden för den som vill vandra i Sverige

Hanö i Blekinge

Vandra i Sverige – Hanö i Blekinge Ă€r ett av VĂ€rldsnaturfondens 10 tips
Hanö, Blekinge.
Pressfoto: Lena Westerberg

Blekinge har mĂ„nga spĂ€nnande havsnĂ€ra omrĂ„den varav Hanö Ă€r en exklusiv pĂ€rla i Östersjön. Ön Ă€r tĂ€ckt av lövskog med avenbok, alm, ask, björk, ek, vildapel, olika videarter och buskar som hagtorn, slĂ„n och nyponros.

Det finns cirka 230 olika vÀxtarter, exempelvis blÄ- och gulsippa, orkidéer och blÄklocka. Större delen av Hanö Àr klassat som Natura 2000-omrÄde och Àr sedan 2017 ett naturreservat. Man nÄr Hanö med bÄt frÄn Nogersund pÄ Listerlandet.

AlsterÄn i SmÄland

Vandra i Sverige – AlsterĂ„n i SmĂ„land Ă€r ett av VĂ€rldsnaturfondens 10 tips
AlsterÄn, SmÄland.
Pressfoto: MönsterÄs kommun

AlsterÄn Àr ett av SmÄlandskustens mest vÀrdefulla vattendrag. DalgÄngen utgörs av isÀlvsterrasser, branta sprickdalar, forsnackar och andra isÀlvsfenomen. Det finns sÀllsynta och intressanta vÀxtsamhÀllen med arter som mosippa, ÀngsskÀra, brudborste, skogsklocka och myrlilja.

En del av strÀckan kantas av stora vÄtmarker, som omges av löv- och artrika sumpskogar. I Än kan man fiska gÀdda, abborre och öring. OmrÄdet ingÄr i det europeiska nÀtverket Natura 2000.

SkiröomrÄdet i SmÄland

Vandra i Sverige – Skirö i SmĂ„land Ă€r ett av VĂ€rldsnaturfondens 10 tips
SkiröomrÄdet, SmÄland.
Pressfoto: PÀr-Olof Högstedt

Skirö kallas SmĂ„lands trĂ€dgĂ„rd pĂ„ grund av den rika floran, de vackra trĂ€dgĂ„rdarna och sjöarna samt den kuperade terrĂ€ngen. Skirö ligger i sydöstra delen av lĂ€net kring sjöarna Saljen, Skirösjön och Övrasjön.

OmrÄdet utgörs av ett Älderdomligt och smÄskaligt kulturlandskap med mÄnga stora och gamla ekar och lindar. Det fuktiga och varma klimatet och tillgÄngen till gamla trÀd gynnar mÄnga skalbaggsarter.

Ojnareskogen pÄ Gotland

Vandra i Sverige – Ojnareskogen pĂ„ Gotland Ă€r ett av VĂ€rldsnaturfondens 10 tips
Ojnareskogen, Gotland. Pressfoto: Ola Jennersten

Ojnareskogen Àr Gotlands största vildmarksomrÄde och innefattar ocksÄ BÀstetrÀsk, som med sitt fina vatten Àr en viktig vattentÀkt. Den unika hÀllmarkstallskogen med komplex hydrologi varvas med vÄtmarker. OmrÄdet har över 60 hotade arter som exempelvis Àngshök, gotlandssnok, mÄnga fjÀrilar och orkidéer.

Skogen blev uppmÀrksammad 2012 nÀr planerna att anlÀgga ett stort kalkbrott i nÀrheten blev kÀnda. Högsta domstolen har nu slagit fast att det inte fÄr ske nÄgon kalkbrytning i omrÄdet och Ojnareskogen kan nu bli del i Gotlands första nationalpark.

Ore skogsrike i Dalarna

Vandra i Sverige – Ore skogsrike i Dalarna Ă€r ett av VĂ€rldsnaturfondens 10 tips
Ore skogsrike, Dalarna.
Pressfoto: Sebastian Kirppu

Ore skogsrike har flera skyddsvÀrda naturskogar. Det Àr ett av de sista och största omrÄdena i Mellansverige dÀr det fortfarande finns en stor andel gammal naturskog kvar. HÀr vÀxer mÄnga signal- och rödlistade arter, bland annat brandberoende insekter.

Som mÄnga andra biologiskt vÀrdefulla skogsomrÄden har debatten varit het för att förmÄ skogsbruket stoppa avverkningar av skyddsvÀrd skog och i stÀllet inrÀtta fler naturreservat.

MarstrandsskÀrgÄrden i BohuslÀn

Vandra i Sverige – Marstrand i BohuslĂ€nĂ€r ett av VĂ€rldsnaturfondens 10 tips
Marstrand, BohuslÀn.
Pressfoto: TuristrÄdet VÀstsverige

PÄ en del av öarna Àr landskapet öppet, men de skyddade öarna i innerskÀrgÄrden domineras av trÀd- och buskrika marker och skog. HÀr finns klippor, korta partier med sand- eller blockstrÀnder och bÀlten med vass och havssÀv.

Under ytan finns bÄde hÄrdbottnar och grunda sandbottnar som Àr hemvist för bÄde fiskar, marina vÀxter och djur. FrÄn KungÀlv kör man vÀsterut pÄ vÀg 168 till Koön och en parkeringsplats. HÀr finns idag naturreservatet Marstrand.

Årike Fyris i Uppland

Vandra i Sverige – FyrisĂ„n i Uppland Ă€r ett av VĂ€rldsnaturfondens 10 tips
FyrisÄn, Uppland.
Pressfoto: Sara Arvidsson

Det nya naturreservatet strÀcker sig frÄn KungsÀngsleden i norr till Flottsund i söder, bÄde pÄ östra och vÀstra sidan av FyrisÄn. Runt FyrisÄn finns det ocksÄ stora omrÄden med Àngs- och betesmarker och produktiv Äkermark.

Vattnet som rinner genom FyrisĂ„n orsakar regelbundna översvĂ€mningar under vĂ„ren. Det Ă€r bra fĂ„gelskĂ„dning vid Övre Föret med ett fĂ„geltorn och gott om kungsĂ€ngsliljor i en del av omrĂ„det.

Flatruet i JĂ€mtland

Vandra i Sverige – Flatruet i JĂ€mtland Ă€r ett av VĂ€rldsnaturfondens 10 tips
Flatruet, JĂ€mtland.
Pressfoto: Börje Olsson

Vackra Flatruet Àr en vidstrÀckt platÄ med en fantastisk rikedom av morÀnformer. Det Àr fantastiskt att se och Àr lÀtt Ätkomligt med bil. Detta unika fjÀllomrÄde har ett rikt fÄgel- och insektsliv.

HÀr har MittÄdalens sameby sina betesmarker och en renskiljningsplats. Vid RudÀndan finns en av Sveriges största hÀllmÄlningslokaler. OmrÄdet ingÄr i det europeiska nÀtverket Natura 2000.

VindelÀlven i Lappland

Vandra i Sverige – VindelĂ€lven i Lappland Ă€r ett av VĂ€rldsnaturfondens 10 tips
VindelÀlven, Lappland. Pressfoto: Ola Jennersten

VindelĂ€lven Ă€r en av fyra outbyggda Ă€lvar i vĂ€stra Europa. HĂ€r finns fantastisk natur med fjĂ€ll, skogsland, myr och kust, mĂ„nga naturreservat och norra Europas största skyddade omrĂ„de – VindelfjĂ€llens naturreservat med fjĂ€llrĂ€var, röding, fjĂ€llgĂ€ss och berglĂ€rkor.

HÀr pÄgÄr renskötsel av tvÄ samebyar, Ran och Gran, med sÀsongsvandringar mellan kust och fjÀll. MÄnga skogs- och fjÀllbyar erbjuder lokal mat, fiske och andra naturupplevelser. VindelÀlven-Juhtatdahka har utsetts till Norrlands första biosfÀromrÄde av UNESCO och ingÄr i europeiska nÀtverket Natura 2000.

Karatj-RÄvvÄive i Norrbotten

Vandra i Sverige – Karatj-RĂ„vvĂ„ive i Norrbotten Ă€r ett av VĂ€rldsnaturfondens 10 tips
Karatj-RÄvvÄive, Norrbotten.
Pressfoto: Ola Jennersten

Karatj-RÄvvÄive Àr ett stort fjÀllnÀra omrÄde med mycket gammelskog. HÀr ryms lÄga kalfjÀll, urskogsklÀdda berg, utbredda klipphÀllar, hedar med flerhundraÄrig tallskog, stora myrmarker, bÀckar och sjöar. Ett 50-tal rödlistade arter har hittats inom omrÄdet.

NÄgra exempel Àr tretÄig hackspett, lappmes, pilgrimsfalk och den hotade smalfotade taggsvampen. Halva omrÄdet blev nyligen naturreservat och framtiden för resterande delar diskuteras.

Packa vÀskan med de bÀsta vandringsstavarna och gör dig redo för att vandra i Sverige. Du kommer fÄ en sagolik resa!

Stavguiden – hjĂ€lper dig att vĂ€lja rĂ€tt stavar
Stavguiden hjÀlper dig att vÀlja rÀtt stavar.

Tips: Var noggrann nĂ€r du ska vĂ€lja vandringsstavar – vi hjĂ€lper dig!

Att vĂ€lja rĂ€tt stavar för vandring kan vara svĂ„rt eftersom det finns mĂ€ngder av varumĂ€rken och modeller att vĂ€lja mellan. Skillnaderna Ă€r oftast smĂ„, men de kan vara helt avgörande för hur stavarna passar just dig – och det Ă€r just dĂ€rför vi har skapat Stavguiden.

Syftet med Stavguiden Àr kort och gott att hjÀlpa dig vÀlja rÀtt stavar, sÄ att upplevelsen blir roligare! Klicka dig vidare till vÄra guider för att lÀsa mer.

[maxbutton id=”6″ ]

[maxbutton id=”4″ ]

[maxbutton id=”3″ ]

Var köper jag bra utrustning om jag vill vandra i Sverige?

Vi som skriver Stavguiden har sjĂ€lva anvĂ€nt Ă„terförsĂ€ljarna Outnorth och Outdoorexperten. Även Stadium och Sporttema sĂ€ljer olika typer av staver och annan utrustning. JĂ€mför de olika sajternas utbud och priser för att hitta den som passar dig bĂ€st.

Inspireras av utbudet inför din nÀsta vandring!

[maxbutton id=”2″ ]

[maxbutton id=”1″ ]