Start » Artiklar » Vandra i Slovenien – Upptäck alpina toppar, gröna skogar och pittoreska vingårdar
Vandra i Slovenien – packa vandringsstavar och res till ett av Europas finaste länder

Vandra i Slovenien – Upptäck alpina toppar, gröna skogar och pittoreska vingårdar

Att vandra i Slovenien är en naturupplevelse utöver det vanliga. Det är få länder som bjuder på en så koncentrerad och varierad vandring, där du hittar allt från alplandskap och slott till långa kuststränder som möter havets vågor.

Slovenien bjuder på inte mindre än 10 000 kilometer av uppmärkta vandringsleder, vilket är lika långt som fågelvägen mellan Kapstaden och Kristianstad. Lederna finns över hela landet och kan ta dig från bergen i de Juliska alperna till stränderna vid Adriatiska havet.

Orkar du inte vänta till havet för att ta dig ett svalkande dopp finns det 48 naturliga badvattenkällor i Slovenien. Ett av de mest populära stoppen på vandringen är sjön Bled, där Sloveniens enda ö finns.

Du kan också passa på att stanna till vid den smaragdgröna floden Soča eller sjön Nadiža, som enligt uppgifter ska vara den varmaste alpina sjön i Europa.

Vandra i de slovenska alperna

I norr gränsar landets bergiga landskap till Österrike och de slovenska alperna kommer knappast att göra dig besviken. Här finns leder för alla – oavsett om du är novis på vandring, tycker om att springa uppför med stavar eller siktar på att bestiga Triglav, som är Sloveniens högsta berg.

Triglav mäter 2 864 meter över havet och bestegs första gången år 1778. En känd sägen bland landets invånare är att varje sloven ”åtminstone en gång i sitt liv måste bestiga Triglav”.

Hur många som faktiskt har bestigit Triglav är förstås svårt att veta, men inställningen speglar både slovenernas livsstil och respekt för storslagna naturupplevelser.

Upplev Slovenien – tre saker att förgylla resan med

1. Gillar du mat och att prova vin?
Slovenien brukar beskrivas som kontrasternas vinland där jorden och landskapet präglas av de yttre förutsättningarna; mellan öst och väst, hav och höga berg. Anseendet stiger för varje år för de slovenska vingårdarna.

2. Reser du med någon som är hästtokig?
Lipizzanerhästarnas hemstad Lipica kan vara väl värd ett besök. Fullblodshästarna, som numera oftast kopplas ihop med Spanska ridskolan i Wien, började avlas i den lilla orten år 1580.

3. Vill du ha naturupplevelsen i fokus?
Att vandra i Slovenien har vi förstås redan tipsat om. Men det går inte att komma ifrån – vill du uppleva naturen och besöka de små byarna på landsbygden är det till fots du ska resa.

Packa väskan med de bästa vandringsstavarna och gör dig redo för Slovenien. Du kommer få en sagolik resa!

Stavguiden – hjälper dig att välja rätt stavar
Stavguiden hjälper dig att välja rätt stavar.

Tips: Var noggrann när du ska välja vandringsstavar – vi hjälper dig!

Att välja rätt stavar för vandring kan vara svårt eftersom det finns mängder av varumärken och modeller att välja mellan. Skillnaderna är oftast små, men de kan vara helt avgörande för hur stavarna passar just dig – och det är just därför vi har skapat Stavguiden.

Syftet med Stavguiden är kort och gott att hjälpa dig välja rätt stavar, så att upplevelsen blir roligare! Klicka dig vidare till våra guider för att läsa mer.

[maxbutton id=”6″ ]

[maxbutton id=”4″ ]

[maxbutton id=”3″ ]

Var köper jag bra utrustning inför en vandring?

Vi som skriver Stavguiden har själva använt återförsäljarna Outnorth och Outdoorexperten. Även Stadium och Sporttema säljer olika typer av staver och annan utrustning. Jämför de olika sajternas utbud och priser för att hitta den som passar dig bäst.

Inspireras av utbudet inför din nästa vandring!

[maxbutton id=”2″ ]

[maxbutton id=”1″ ]