Start » Artiklar » El Hierro kan vara en ledstjärna inom hållbar turism
El Hierro och hållbar turism

El Hierro kan vara en ledstjärna inom hållbar turism

El Hierro är en liten vulkanisk ö i Atlanten, allra längst västerut bland Kanarieöarna. Spanien vill nu lyfta fram denna oupptäckta pärla inom hållbar turism.

El Hierro har uppnått målet att bli 100% hållbar, medelar Spanska turistbyrån i ett pressmeddelande.

Man menar att El Hierro har sagt hejdå till fossila bränslen och på ön regerar nu naturen obestridd.

El Hierro har en fantastisk natur

Tusenmeterhöga klippor och tusenåriga träd och en av världens variationsrikaste havsbottnar, det är bara några av de upptäckter som väntar på El Hierro.

UNESCO har dessutom nämnt ön till Biosfärområde.

– Ön är definitivt värd ett besök. Och inte bara på grund av sina intressanta satsningar i miljön, utan framför allt för att det är en speciell och vacker plats, och trots detta den minst kända av Kanarieöarna, beskriver Spanska turistbyrån.

Vandra på Kanarieöarna och upptäck vulkaner

På El Hierro finns fler än 1000 olika vulkaner.

Vulkanerna och de olika Atlantiska vindarna har gett upphov till olika mikroklimat som gör den lilla ön till en ständig källa av överraskningar.

Överraskningarna går att upptäcka via ett nätverk av leder som är utmärkta för dig som vill ha ett par stadiga vandringsstavar som sällskap under enda dagstur.

Havet är också intressant. Dykintresserade gäster kommer till ön för att dyka på Mar de las Calmas (”De Lugna Vattens Hav”) och dess kristallklara vatten.

Det är hemvist för jättemantor och andra rockor. Och det finns även undervattenvulkaner, en av vilka kom till liv för bara något år sedan.

Vill leda utvecklingen inom hållbar turism

När det gäller miljön så är vind och vatten hoppet för framtiden.

En ny vindpumpad vattenkraftverk har gjort det möjligt att använda bara miljövänliga energikällor och att bli självförsörjande till hundra procent. Detta beräknas spara 6000 ton diesel varje år och undvika utsläpp på 18 700 ton koldioxid.

Hållbarhet i fokus både då och nu

Ön började på den här banan på 90-talet, då man tog beslut om en modell för hållbar utveckling. Modellen inkluderade en övergång till organisk jordbruk och boskapsskötsel, hållbar transport, en återvinningscentral för sophantering och andra åtgärder.

Inom fiskeindustrin till exempel införde man Marinreservatet La Restinga med stöd av den lokala fiskeriföreningen. Idén med reservatet är att undvika överexploatering. Alla de här insatser har fått sin belöning i att UNESCO nämnt ön till Biosfärområde.

El Hierro var en gång i tiden slutet på den kända världen, idag känns den mer som den hållbara framtidens början.