Start » Artiklar » Förbud mot fluorvalla ställer krav på effektiva testmetoder
Ett förbud mot flourvalla införs.

Förbud mot fluorvalla ställer krav på effektiva testmetoder

Från och med vintersäsongen 2020/2021 inför internationella skidförbundet (FIS) ett förbud mot fluorvalla inom alla skiddiscipliner. Nu är det bara fluorfri valla som tillåts.

Det betyder att färdplanen mot fluorfri valla i tävlingsskidåkning, som 30 aktörer från internationell skidsport tillsammans med RISE och Peak Innovation tagit fram, kan genomdrivas snabbare.

– Nu gäller det att få fram en effektiv testmetod för att upptäcka fluorvalla på skidorna som kan användas i stora internationella tävlingar, beskriver RISE.

Färdplan mot flourfri tävlingsskidåkning.
Översikt av färdplanen mot fluorfri tävlingsskidåkning. Hela planen finns att ladda ned här (pdf).

Fluorfri valla – ny handlingsplan mot PFAS-fri tävlingsskidåkning

Inom projektet POPFREE Ski Goes Global, som är en förstudie finansierad av Vinnova, som drivs av RISE och Peak Innovation under 2019, var målet att initiera en internationell dialog och bana väg för väg för en global utfasning av PFAS-baserade skidvallor på alla tävlingsnivåer.

Tillsammans med nyckelaktörer från skidsporten i Europa identifierades aktiviteter och åtgärder som har sammanställts i en handlingsplan mot PFAS-fri tävlingsskidåkning.

– Genom att föra samman alla aktörer, samordna processen och säkerställa en faktabaserad bakgrund har projektet varit en mycket viktig drivkraft till det beslut som fattades av FIS, säger Vegard Ulvang, ordförande i FIS längdåkningskommitté och olympisk mästare.

– Att ett förbud nu kommer snabbare än estimerat i den framtagna färdplanen är väldigt positivt. Färdplanen var givande för att få alla på banan, och det arbete och aktiviteter som identifierats i färdplanen blir nu ännu viktigare att implementera, säger projektledare Lisa Skedung från RISE.

Vill undvika kemikalier med långsam nedbrytning (fluorvalla)

Per- och polyfluoralkylsubstanser (PFAS) har förmåga att avvisa vatten, smuts och fett och används i skidvalla för att minska friktion mot snö. Kemikalier har emellertid en extremt långsam nedbrytning och kvarstår mycket länge i naturen.

I kombination med hög rörlighet för PFAS leder detta till bioackumulering och möjlig exponering för människor genom luft, mat och dricksvatten.

PFAS finns i blod hos djur, även i avlägsna regioner, såväl som hos människor inklusive spädbarn. Vissa PFAS har visat sig vara giftiga och har kopplats till negativa hälsoeffekter.

Det blir viktigt att kunna upptäcka fluorvalla på skidor

För att förbudet mot fluorvallor ska kunna få avsedd effekt krävs en robust metod för att identifiera fluor på skidor i samband med tävling.

Norsk institutt for luftforskning (NILU) har tillsammans med Fraunhofer IVV i Tyskland under de senaste två åren utvecklat och pilottestat en metod för att indikera fluorerade ämnen på skidor.

– Vi har nu en testmetod som fungerar och som kan identifiera funktionella mängder av PFAS på skidor innan start. Den är senaste vintern prövad i norska barn- och ungdomstävlingar och vi kommer att fortsätta under säsongen 2020 med stickprover på olika tävlingar säger Martin Schlabach på NILU.

Ska jobba parallellt med fyra olika tekniker för fluorfri valla

RISE, Peak Innovation och NILU förbereder vidare utveckling av den så kallade SkiFT-metoden.

Utvecklingen sker för att göra metoden ännu mer robust och anpassad till de krav och regelverk som FIS och nationella skidförbund kräver för en implementering på elitnivå.

– Totalt kommer vi jobba parallellt med 4 olika tekniker där vi bland annat kommer att utvärdera vilka möjligheter som finns att träna upp och använda hundar för sökning av PFAS på skidor i samband med tävling, säger RISE projektledare Lisa Skedung.

Vad ska man tänka på när man väljer längdstavar för skate respektive klassisk längdskidåkning? Det reder vi på Stavguiden ut!
Skate (fristil) är en skonsam träningsform. Pressfoto: Orsa Grönklitt

Fluorvalla har gett snabbare åktider

Introduktionen av PFAS i form av fluorvalla under 80- och 90-talet har gett avsevärt snabbare åktider i framförallt varma skidfören.

Fluorvalla har de senaste 30 åren utvecklats till en nödvändighet för att uppnå de bästa resultaten, och de fluorpulver som idag anses ge bäst prestanda kostar tusenlappar för ett fåtal gram.

Att en utfasning nu sker är inte bara på grund av visade hälsoeffekter och spridning av persistenta kemikalier till miljön, utan handlar också om att skapa en mer jämlik sport.

– Ett totalt förbud för fluorvallor är rätt väg framåt då det eliminerar alla oklarheter kring den nya EU-lagstiftningen. Dessutom kommer fler PFAS att regleras i framtiden och man slipper även hårklyverier kring om likartade ämnen är förbjudna eller tillåtna, säger Joel Svedlund från Peak innovation.

Skidskytteförbundet om fluorfri valla: ”Vi börjar direkt”

Tävlingsaktörer och nationella skidförbund har varit aktiva i arbetet med färdplanen mot en fluorfri skidsport och tar nu själva viktiga steg mot utfasning av fluorvallor, för att vara redo när de nya reglerna träder i kraft.

– Färdplanen är viktig i vårt arbete mot våra nationella föreningar kring ämnet och för att förklara på ett bra sätt varför vi kommer behöva ställa om i våra egna led först, säger Andreas Kårström, Svenska Skidskytteförbundet.

Han fortsätter:

– Vi börjar direkt denna säsong med att utbilda på nationell nivå kring de fluorerade ämnena vi använder inom skidskytte. Vi har också startat ett par initiativ för att minska eller ta bort fluor från våra nationella tävlingar och diskuterar nu i våra verkställande kommittéer hur en utfasning ska ske.

Längdskidåkning passar både barn och vuxna. Se till att jämföra utbud och storlekar när du väljer längdskidor för barn. Längden på skidor och stavar är extra viktigt.
En ren snömiljö passar både barn och vuxna.

Vasaloppet: ”Ett mycket bra stöd”

Även Vasaloppet vill prioritera hållbarhetsarbetet.

– I Vasaloppets hållbarhetsstrategi ingår bland annat att minska mängden kemikalier och nedskräpning i naturen, säger Mats Rylander, hållbarhetsansvarig på Vasaloppet.

– Som partner i projekt POPFREE får vi både expertkompetens och ett brett nätverk där vi tillsammans jobbar för mer hållbara arrangemang. Den färdplan vi nu tagit fram ger oss ett mycket bra stöd i att prioritera aktiviteter som hjälper oss att bli än mer hållbara framöver.

Missa inte: Så ser Vasaloppets nya medaljer ut

Skidförbundet: ”Skapa hälsosamma miljöer i vår skidrörelse”

– För Svenska Skidförbundet är hållbarhet en viktig fråga som vi aktivt jobbar med i vår dagliga verksamhet på olika sätt, , säger Anna Ottosson Blixth, verksamhetsutvecklare på Svenska Skidförbundet.

Hon fortsätter:

– Deltagandet i projektet POPFREE har gett oss kunskap och tillgång till ett nätverk som stärker oss i arbetet med att skapa hälsosamma miljöer i vår skidrörelse.

– Med hjälp av färdplanen sätts vårt arbete in i ett större sammanhang där vi tillsammans med övriga aktörer identifierar aktiviteter för en alltmer hållbar verksamhet

POPFREE Ski Goes Global är en förstudie, finansierad av Vinnova, som drivs av RISE och Peak Innovation under 2019.

Här kan du köpa fluorfri valla

Här följer en stor del av det utbud av fluorfri valla som erbjuds hos e-handlare som Outdoorexperten, Skistart med flera.

Tips: Var noggrann när du ska välja stavar – vi hjälper dig!

Att välja rätt stavar för din aktivitet kan vara svårt. Det finns mängder av varumärken och modeller att välja mellan.

Skillnaderna är oftast små, men de kan vara helt avgörande för hur stavarna passar just dig – och det är just därför vi har skapat Stavguiden.

Syftet med Stavguiden är kort och gott att hjälpa dig välja rätt stavar, så att upplevelsen blir roligare!

Klicka dig vidare till våra guider för att läsa mer:

Under rubriken Träning hittar du tips och artiklar om konditionsträning.