Start » Artiklar » Nästa års resetrender: AI-appar, klimatresor och ”slow-travel”
Vilka blir de stora resetrenderna i framtiden? Vi på Stavguiden hugger tag i frågan och listar 5 spaningar som kommer påverka många människors val av resmål framöver.

Nästa års resetrender: AI-appar, klimatresor och ”slow-travel”

Ett nytt årtionde är i antågande, och frågan är vad som ska hända med de resetrender som vuxit fram under året? En bra gissning är att den nya tekniken kommer förändra många människors resvanor, samtidigt som medvetenheten om miljöpåverkan och klimat spelar in i val av resmål och färdmedel.

Här har vi samlat 5 stora resetrender baserade på undersökningar och aktuella samhällsfrågor. Väl mött!  🙌

Resetrender: 5 spaningar inför 2020

Udda resmål är bra både för upplevelsen och klimatet

Att välja lite udda resmål är en av de resetrender som växer allt mer. Anledningen tros vara att resenärer allt mer söker efter en lugnare och mer avkopplande miljö.

Fler än hälften av de som reser (54%) säger sig vilja vara med och minska överturismen. Nästan lika många (51%) uppger att de kan tänka sig att välja ett annat resmål om de visste att det har mindre påverkan på miljön, enligt en internationell undersökning från Booking, med respondenter från 29 olika länder.

Branschexperter understryker att vi kommer få se ett ökat samarbete mellan resebranschen och samhället i stort framöver, med fler informationskampanjer och förbättrad infrastruktur som ska locka besökare att upptäcka nya platser – bortom de traditionella turiststråken.

– Vi vill se till att resenärer är förberedda, behjälpta och exalterade över resandet inför 2020 och framåt, från att identifiera andra städer än huvudstäder att resa till för att hjälpa till att bekämpa överturism, till att ge allt mer skräddarsydda reserekommendationer och säkerställa det mest varierande urvalet av platser att resa till för kunder över hela världen, kommenterar Arjan Dijk, Senior Vice President och Chief Marketing Officer på Booking.

Vackra vandringar är ett sätt att upptäcka nya platser.
Vackra vandringar är ett sätt att upptäcka nya platser.

Teknik och AI-appar blir din nya guide

Under 2020 spås det att resenärerna kommer låta tekniken ta hand om beslutsfattandet i ännu större utsträckning.

Ungefär sex av tio resenärer (59%) uppger att de gärna vill ha ett “wildcard” med restips från tech-tjänster som inspiration i sin planering.

– Det kan vara svårt att välja vilken av alla fantastiska platser man ska besöka, eller vilka utflykter man ska göra. Men det kommer att bli enklare, menar Booking. Det kommande året kommer många nya inspirerande tech-tjänster att utvecklas. Smarta, pålitliga, digitala rekommendationer kommer att sammankoppla oss med en rad nya upplevelser som kanske inte skulle dykt upp på vår radar annars.

Antalet AI-applikationer förväntas öka lavinartat. I dessa appar får resenärerna specialanpassade förslag på resmål och aktiviteter, baserat på sitt intresse, tidigare resor och andra situationsfaktorer, som till exempel hur vädret är runt om i världen.

Ny teknik hjälper resenärer att välja roliga resmål.
Ny teknik hjälper resenärer att välja roliga resmål.

Resa med barnen blir ett sätt att skapa aktiva vanor

Studien ”Skolbarns hälsovanor, barn och ungas rörelsemönster” från Folkhälsomyndigheten visar att barn och unga, och då framförallt tonåringar, rör sig för lite och är inaktiva ungefär 70 procent av sin tid vakna tid.

Att förändra sina vanor och få in mer rörelse i vardagen är dock inte det enklaste. Men då kan semestern vara ett bra tillfälle att få in nya rutiner.

I en undersökning från SkiStar svarar ungefär tre av fyra föräldrar (76%) att de tycker att åka på skidsemester med barnen är ett bra sätt att få familjen att röra på sig mer.

– Hur mycket tid barn och unga ska spendera med sina skärmar är en högaktuell fråga. Vi tror att en aktiv semester är ett bra sätt att bryta mönster och inleda en förändring mot minskad skärmtid för barn och ungdomar, ett nytt beteende som man kan ta med sig hem efter semestern, säger Linda Morell, PR-chef på SkiStar.

De svenska fjällen väntas bli en vinnare bland flera av de resetrender som växer fram. Att kombinera stugmiljö med längdskidåkning på vintern, eller löpning på sommaren, skapar tid både för avkoppling och träning.

Längdskidåkning passar både barn och vuxna. Se till att jämföra utbud och storlekar när du väljer längdskidor för barn. Längden på skidor och stavar är extra viktigt.
Vintermys med familjen – ett sätt att ha en aktiv semester!

”Slow-travel” slår igenom bland nya resetrender

I takt med att influencers tog fart har begreppet ”FOMO” vuxit allt mer. FOMO står för Fear Of Missing Out, det vill säga att man som individ är rädd för att vara utanför. En sorts kollektivt grupptryck skapat till stor del av sociala medier.

2020 väntas bli ett år då FOMO tappar i styrka och resandet inte behöver vara så intensivt. Tvärtom kan den nya resetrenden mycket väl bli ”slow-travel”.

– Nästa år planerar nästan hälften av alla resenärer (48%) att välja ett långsammare färdmedel av miljöskäl och sex av tio (61%) skulle föredra att ta en omväg för att uppleva mer av själva resan, enligt Bookings undersökning.

Slow-travel skulle kunna få sitt uttryck genom att fler reser med allt från cykel och spårvagn till släde och båt, eller varför inte att gå på vandring?

Över hälften av respondenterna (57%) uppger att de inte har något emot att lägga mer tid på att ta sig till själva resmålet, förutsatt att de kan välja ett unikt eller ”roligare” transportsätt.

Med slow-travel blir att resa långsamt en del av målet.
Med slow-travel blir resan en viktig del av målet.

”Allt i ett” med fullspäckade upplevelseresor

Som en motpol till slow-travel spås även upplevelseresorna öka. Kanske är rent av kombinationen av både avkoppling och äventyr det allra bästa sättet att resa?

Resenärer vill 2020 vara så tidseffektiva som möjligt på semestern, i alla fall enligt 22 000 resenärer som svarat på Bookings enkät om de framtida resetrenderna.

Så istället för att ha ett och samma tema på hela semestern kommer fler och fler välja en resa fullspäckad av olika upplevelser. Det verkar med andra ord bli populärt med resmål som erbjuder flera sorters aktiviteter och sevärdheter.

Över hälften av deltagarna i undersökningen (54%) uppger att de vill åka på en längre resa till en (1) plats som har alla deras favoritaktiviteter och sevärdheter på nära håll, istället för att sprida ut resandet allt för mycket. Sannolikt kan vi se resebranschen svara upp på det här och i större utsträckning kombinera resmål och aktiviteter enligt resenärernas önskemål.

Bästa upplevelseresorna enligt resenärerna

När Booking bad sina gäster lista de bästa platserna för en upplevelseresa blev topp 3-resmålen:

  1. Montevideo (Uruguay)
  2. Ilhabela (Brasilien)
  3. Naha (Japan)

Oturligt för oss i Skandinavien kvalade inte att vandra i Sverige in på listan, men det är å andra sidan inte vårt problem. Den svenska naturen är ju fantastisk och perfekt för en aktiv semester, såväl sommar som vinter.

De internationella resenärerna vet helt enkelt inte vad de missar när de tar rygg på hippa resetrender. 😄

Stavguiden – hjälper dig att välja rätt stavar
Stavguiden hjälper dig att välja rätt stavar.

Tips: Var noggrann när du ska välja stavar – vi hjälper dig!

Att välja rätt stavar för din aktivitet kan vara svårt eftersom det finns mängder av varumärken och modeller att välja mellan. Skillnaderna är oftast små, men de kan vara helt avgörande för hur stavarna passar just dig – och det är just därför vi har skapat Stavguiden.

Syftet med Stavguiden är kort och gott att hjälpa dig välja rätt stavar, så att upplevelsen blir roligare! Klicka dig vidare till våra guider för att läsa mer.

[maxbutton id=”6″ ]

[maxbutton id=”4″ ]

[maxbutton id=”3″ ]

Var köper jag bra utrustning om jag vill vandra i Sverige?

Vi som skriver Stavguiden har själva använt återförsäljarna Outnorth och Outdoorexperten. Även Stadium och Sporttema säljer olika typer av stavar och annan utrustning.

Jämför de olika sajternas utbud och priser för att hitta den som passar dig bäst. Inspireras av utbudet inför din nästa vandring!

[maxbutton id=”2″ ]

[maxbutton id=”1″ ]